Tutkimus selvitti: Näin paljon enemmän talvella olisi syytä nukkua

Etkö saa nukahdettua? Uni tulee jopa minuutissa tällä tekniikalla 1:05
KATSO MYÖS VIDEO: Auttaako tämä kikka auttaa nukahtamaan nopeasti?

Moni tuntee olonsa väsyneemmäksi talvella. Saksalaisyliopiston tekemän tutkimuksen mukaan pimeänä vuodenaikana kannattaisikin painaa pää tyynyyn aiemmin kuin valoisaan aikaan. 

Frontiers in Neuroscience -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan unenpuutteesta kärsivillä REM-unen vaihe on talvella pidempi kuin lämpiminä kuukausina, koska silloin on kauemmin pimeää. REM- eli vilkeuni on tärkeää muun muassa muistin, oppimisen ja mielialan säätelyn kannalta. Tiedelehden tutkimustuloksista uutisoi New York Post.

Talvella nukuttiin enemmän

Berliiniläisyliopiston tutkijat tarkastelivat 292 potilasta, jotka kärsivät unenpuutteesta tai joilla saattoi olla jokin unihäiriö. Potilaat osallistuivat unitutkimukseen saksalaisessa sairaalassa.

Tutkimukseen osallistuneita pyydettiin nukkumaan luonnolliseen tapaansa ilman herätyskelloa. Tutkijat tarkkailivat osallistujien unen laatua ja määrää. Potilaat, jotka käyttivät nukkumiseen vaikuttavia lääkkeitä, jätettiin pois laskuista.

Tutkijoiden mukaan osallistujat näyttivät nukkuvan talvella tunnin pidempään kuin kesällä. REM-univaihe näytti olevan puoli tuntia pidempi talvella, mikä voi tutkijoiden mukaan viitata siihen, että kenties ihmiset ovat syvemmässä unessa pidempään ja väsyneempiä valon puutteen vuoksi.

Talvella kannattaisikin nukkua enemmän?

Tutkimuksen tekoon osallistunut tutkija Dieter Kunz kirjoittaa tiedotteessa, että ihmisen fysiologia näyttäisi jollain tasolla käyvän hitaammalla talviaikaan ja että sen vuoksi ihminen kokisi helmi-maaliskuussa käyvänsä niin sanotusti tyhjäkäynnillä.

Tutkijoiden mukaan ihmiset saattaisivat hyötyä siitä, että menisivät kylmempinä kuukausina nukkumaan tuntia aiemmin. Siten voisi olla mahdollista ehkäistä seuraavan päivän väsymystä.

Tutkijat kirjoittajat myös, että nukkumista voisi olla hyvä säädellä vuodenaikojen mukaan. Tästä saattaisi heidän mukaansa olla hyötyä muillekin kuin tutkimuksessa analysoiduille uniongelmista kärsiville.

– Yleisesti ottaen yhteiskunnan pitäisi mukautua vuodenaikojen mukaiseen unen määrään ja ajoitukseen tai mukauttaa koulu- ja työaikataulut vuodenaikojen mukaiseen uneen tarpeeseen, tutkijat kirjoittavat.

Katso myös video: Mitä haittaa unilääkkeistä on?

Lue myös:

    Uusimmat