Nyt tuli hyvä uutinen: Viikonloppuna voikin nukkua "varastoon"

Tutkimus antaa vihreää valoa pitkille unille viikonloppuna.

Viikonloppuna voikin nukkua varastoon. Tutkimuksen mukaan pitkät unet viikonloppuina voivat olla sydänterveydelle eduksi, kertoo CNN.

Tutkimusta esiteltiin eurooppalaisessa kardiologian konferenssissa. Sitä ei ole vielä julkaistu muualla.

Aiemmin on havaittu, että viikonlopun "jojo-nukkuminen" voi jopa pahentaa univajeen haittoja. Ylipitkät unet viikonloppuna voivat johtaa myös naposteluun sekä lisätä diabetesriskiä.

Erään tutkimuksen mukaan jo vartin univaje tekee hallaa.

Univajeeksi määriteltiin alle seitsemän tunnin yöunet

Tutkimuksessa analysoitiin yli 90 000 henkilön tietoja. Tiedot saatiin UK Biobank -tietokannasta. Tarkoituksena oli arvioida viikonloppuina kompensoitujen unimäärien ja sydänsairauksien yhteyttä.

Koehenkilöitä oli moneen unijunaan: osa sai viikonloppuna vielä vähemmän unta kuin arkena, osa nukkui useita tunteja enemmän.

Koehenkilöt kertoivat itse univajeestaan. Vajeeksi määriteltiin jatkuvat alle seitsemän tunnin yöunet, ja koehenkilöistä yli 19 000 sopi tähän kategoriaan. On kuitenkin mahdollista, että muut tutkimuskohteet kokivat toisinaan satunnaista univajetta.

Katso myös: Miksi päivätorkut eivät korvaa yöunta? Juttu jatkuu videon alla.

Riski sydänsairauteen oli 20 prosenttia pienempi

14 vuoden seurannan aikana ne henkilöt, jotka kompensoivat nukkumistaan uinailemalla eniten viikonloppuna, sairastuivat sydäntautiin 19 prosenttia epätodennäköisemmin kuin ne, jotka nukkuivat viikonloppuina vähiten.

Henkilöillä, joilla univaje oli päivittäistä ja jotka kompensoivat eniten uniaan viikonloppuna, riski sydänsairauteen oli 20 prosenttia pienempi kuin heillä, jotka nukkuivat viikonloppuina vähiten.

– Tutkimuksessa on rajoituksensa, kuten se, että se keskittyy yksinomaan Yhdistyneen kuningaskunnan väestöön. Havainnot kuitenkin korostavat kroonisen unenpuutteen negatiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen, CNN:n haastattelema apulaisprofessori Nieca Goldberg kommentoi.

Goldberg ei ollut mukana tekemässä tutkimusta.

Katso myös: Unilääkäri kertoo "säälittävän" asian, joka suomalaisten unikäyttäytymisessä hämmästyttää: "Olen ihan sanaton"

Lue myös:

    Uusimmat