Unkarin eurooppaministeri selitti Orbanin kohuttua vierailua Moskovaan: "Ei ole protokollaa kahdenvälisistä vierailuista"

Unkarin eurooppaministeri Janos Boka perustelee maansa pääministerin Viktor Orbanin matkaa Moskovaan kahdenvälisellä diplomatialla, joka ei hänen mukaansa liity maan rooliin kiertävänä EU:n neuvoston puheenjohtajana. 

Janos Boka joutui vastaamaan lukuisiin aihetta koskeviin kysymyksiin tiedotustilaisuudessaan Unkarin edustustolla Brysselissä keskiviikkona.

Boka toisti aluksi Orbanin viestin.

– Nämä keskustelut ja näkemysten vaihto, joita hän kävi viime päivinä, eivät olleet Euroopan unionin puolesta. Niitä ei laadittu Euroopan unionin toimielinten toimeksiannon perusteella, hän sanoi.

Boka myös vetosi siihen, että ei ole olemassa protokollaa siitä, kuinka kahdenvälisiä tapaamisia järjestetään.

– Jäsenvaltioilla ei ole sovittua protokollaa toimielinten ja jäsenvaltioiden tiedottamisesta ja koordinoinnista ennen vierailuja ja niiden jälkeen, hän sanoi.

Bokalta kysyttiin myös sitä, miksi Unkarin EU-puheenjohtajuuden logo näkyy videoissa, joita Orbanin matkoilta muun muassa Moskovaan on julkaistu. Hänen mukaansa logoista puhuminen ei kuitenkaan edistä "vakavaa" keskustelua aiheesta.

Voiko tulla seurauksia?

Brysselissä on alkanut kiertää Unkarin pääministerin ennakoimattomien matkojen jälkeen myös kysymyksiä siitä, pitäisikö Unkarin puheenjohtajakausi päättää ennenaikaisesti. Boka sanoi, että mitään virallista ehdotusta tällaisesta ei ole annettu mistään suunnasta.

Unkari on muun muassa toistuvasti jarruttanut ja jarruttaa yhä useita Ukrainan tukiratkaisuja. Unkari kuitenkin seisoo Ukrainan suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden takana, Boka vakuutti.

– Unkarin pääministerin kanta on, että jos on millään tavoin mahdollista osallistua Venäjän ja Ukrainan välisen aseellisen konfliktin ratkaisun helpottamiseen, se edellyttää avoimia diplomaattisia viestintäkanavia Venäjän kanssa. Tätä ei ole kielletty missään kansainvälisessä tai eurooppalaisessa lainsäädännössä.

Yleinen eurooppalainen tapa ajatella Ukrainan ja Venäjän rauhasta on, että Ukrainan tulisi itse päättää, koska ja millä ehdoilla se hyväksyy rauhanneuvottelut maahan hyökänneen Venäjän kanssa. Tähän saakka Ukrainaa puolestaan tulisi avustaa puolustamaan alueellista koskemattomuuttaan.

Myös EU-maiden suurlähettiläiden odotetaan keskustelevan keskiviikkona suljettujen ovien takana Unkarin puheenjohtajakauden omaperäisestä aloituksesta.

Lue myös:

    Uusimmat