Unohteletko jatkuvasti asioita? 8 mahdollista syytä

Jokainen unohtelee toisinaan nimiä ja asioita. Muistisairauden lisäksi muistamattomuuden taustalla voi olla lukuisia eri tekijöitä.

Törmäätkö liiankin usein tilanteisiin, joissa tuttu nimi katoaa aivojen syövereihin tai tavarat hukkuvat kodin uumeniin?

On tavallista, että ihminen unohtelee asioita silloin tällöin. Jos muistamattomuus vaivaa päivittäin, kannattaa pohtia, mistä se johtuu. Läheskään aina kyse ei ole muistisairaudesta, muistuttaa Prevention-sivusto. Myös seuraavat syyt voivat aiheuttaa unohtelua:

1. Lääkitys

Tietyt lääkkeet voivat heikentää muistia. Esimerkiksi monet rauhoittavat lääkkeet ja tietyt virtsan pidätyskykyyn vaikuttavat lääkkeet vaikuttavat aivojen tiedonkäsittelyyn ja muistitoimintoihin, kertoo Terveyskirjasto.

Myös trisykliset masennuslääkkeet saattavat aiheuttaa muistin ja ajatustoimintojen heikkenemistä. Muutos ei välttämättä ole ohimenevä. Pitkään jatkunut trisyklisten masennuslääkkeiden käyttö on yhdistetty myös kohonneeseen riskiin sairastua Alzheimerin tautiin.

Lääkitystä ei tule lopettaa omin päin. Jos epäilee lääkkeiden olevan unohtelun taustalla, tulee asiasta kertoa lääkärille.

2. Masennus

Masennus voi oireilla muistihäiriöinä, sillä se heikentää tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä, jolloin asiat eivät painu mieleen.

Lisäksi masennus voi muuttaa tiettyjä aivojen osia ja niiden toimintaa, mikä saattaa ainakin osin selittää muistiongelmia. On mahdollista, että masennukseen liittyvä pitkään jatkunut stressi voi vaurioittaa muistitoimintojen kannalta keskeistä hippokampusta ja pienentää sitä.

3. Stressi

Stressin tiedetään heikentävän muistia monella tapaa. Stressaantuneena on esimerkiksi vaikea keskittyä ja nukkua, jolloin asiat eivät painu mieleen.

Rottakokeissa stressin on huomattu vaikuttavan työmuistista vastaaviin aivojen alueisiin, kertoo Health-sivusto. Tutkijat havaitsivat, että jatkuva stressi vähensi jyrsijöiden aivoissa reseptoreita, jotka ovat yhteydessä ajatusprosesseihin.

Stressin on huomattu myös ihmisillä aiheuttavan aivojen kutistumista ja muistin heikkenemistä. Syyksi on esitetty korkeita kortisolitasoja.

4. Alkoholi

Alkoholi on hermomyrkky, joka häiritsee muistin toimintaa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Syy on se, että alkoholi heikentää tiettyjä muistiin ja tarkkavaisuuteen liittyviä aivojen osia.

Runsas alkoholin kertakäyttö aiheuttaa unohduksia, mutta pitkään jatkunut juominen johtaa rakenteellisiin muutoksiin aivoista. Jatkuva alkoholin liikakäyttö voi heikentää muistia pysyvästi ja aiheuttaa muistisairauksia.

5. Tupakointi

Tupakointi vaurioittaa aivoja, sillä se heikentää verenkiertoa ja vaikuttaa näin ollen aivojen hapen saantiin sekä esimerkiksi muistin toimintakykyyn.

6. Diagnosoimaton pitkäaikaissairaus tai puutostila

Monet pitkäaikaissairaudet voivat vaikuttaa aivojen verenkiertoon. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi diabetes, korkea verenpaine sekä korkea kolesteroli, jotka ovat myös tunnettuja muistisairauksien riskitekijöitä.

Lisäksi aineenvaihduntasairaudet, kuten vaikea kilpirauhasen vajaatoiminta, sekä vitamiinipuutokset (erityisesti B12-vitamiinin puutos) voivat aiheuttaa muistin pätkimistä.

Vanhuksilla yhtäkkiä alkanut unohtelu voi johtua virtsatieinfektiosta.

7. Väsymys

Aivot tarvitsevat unta palautuakseen. Nukkumisella on myös olennainen tehtävä muistin kannalta, sillä yöunen aikana aivot prosessoivat päivän aikana mieleen kerättyjä asioita. Lisäksi uni puhdistaa aivoja solujen aineenvaihduntatuotteista.

Lyhyiksi jääneet yöunet aiheuttavat väsymystä, heikentävät keskittymistä, huonontavat tarkkaavaisuutta ja haurastuttavat muistitoimintoja. Pitkään jatkunut univaje voi johtaa jopa muistisairauteen.

8. Ikääntyminen

Normaaliin ikääntymiseen voi kuulua lieviä muistivaikeuksia. Syy ei ole välttämättä muistisairaudessa vaan oppimisen hidastumisessa ja keskittymiskyvyn heikkenemisessä.

Muistisairauksien riski kasvaa iän myötä. Tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos on huolissaan omasta tai läheisensä muistista. Vaaranmerkkejä ovat:

  • muidenkin kuin ihmisten nimien unohtelu
  • arvoesineiden häviäminen
  • toistuva tapaamisten unohtelu
  • merkittävien asioiden unohtaminen
  • arkisten asioiden hoitamisen vaikeutuminen
  • uusien asioiden oppimisvaikeudet
  • epäluuloisuus ja muistiaukkojen peittely

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat