Säännöllinen punnitseminen auttaa painonhallinnassa, mutta vaa’alle astuminen voi aiheuttaa myös vaikeita tunteita. Kuinka usein painoaan tulisi terveyden nimissä seurata?
Yli kolmekymppisistä suomalaisista reilusti yli puolet on ylipainoisia. Liikakilojen karistaminen kannattaisi, sillä normaalipainon alueella ihminen pysyy parhaiten terveenä. THL onkin varoittanut, että lihavuus on merkittävä kansanterveysriski.
Säännöllinen punnitseminen auttaa tutkitusti painonhallinnassa, mutta terveyttään voi mitata monella muullakin tavalla, kuten jaksamistaan tutkailemalla tai vyötärönympärystään ja verenpainettaan mittaamalla. Punnitsemista ja painoindeksiä on kritisoitu esimerkiksi siitä, ettei siinä oteta huomioon, mistä vaa’an lukema koostuu ja mihin rasva on kertynyt.
Painon mittaaminen voi myös aiheuttaa vaikeita tunteita. Eräässä tutkimuskatsauksessa havaittiin, että itsensä punnitseminen voi vaikuttaa kielteisesti esimerkiksi itsetuntoon, kehonkuvaan ja syömistapoihin. Erityisesti syömishäiriöstä kärsivillä vaa’alla käyminen saattaa nostaa pintaan synkkiä ajatuksia.
Lue myös: Kärsitkö yleistyvästä syömisongelmasta? Näistä merkeistä tunnistat
Kuinka usein vaa’alle?
Ihmiset ovat yksilöitä ja jokainen voi omalla kohdallaan miettiä, hyötyykö enemmän päivittäisestä, viikoittaisesta vai kuukausittaisesta punnituksesta.
Jos vaa’alla käyminen ei vaikuta mielialaan tai mielenterveyteen, Health-sivuston haastattelema amerikkalainen liikuntafysiologi ja ravitsemusvalmentaja Mike T. Nelson suosittelee käymään vaa’alla päivittäin.
Nelsonin mukaan ongelmana harvemmassa mittausvälissä on paineiden kasaantuminen yhdelle punnituspäivälle. Ihminen saattaa esimerkiksi näännyttää itseään edellisenä päivänä saadakseen vaa’an näyttämään pienempää lukemaa.
Terveyskylä-sivusto huomauttaa, että lisäksi puntarin lukemaan on helpompi suhtautua tyynesti, kun vaa’alla käymisestä on muodostunut rutiini.
Vaa’alle astuminen päivittäin havainnollistaa, miten paljon paino heittelee esimerkiksi suolan käytön, hiilihydraattien syömisen ja kuukautiskierron vuoksi. Vertailukelpoisimman painolukeman saa käyttämällä aina samaa vaakaa.
Jos puntarille nousee kerran viikossa, kannattaa se tehdä aina samana päivänä, vinkkaa WebMD-sivusto. Paras päivä saattaa olla keskiviikko, kun viikonlopun herkuttelun aiheuttama väliaikainen painonnousu on tasaantunut.
Lue myös: Pitääkö suolen olla tyhjä punnitusta varten? Näin paljon kakka oikeasti painaa – vastaus saattaa yllättää
Katse painon kehitykseen pitkällä tähtäimellä
Punnitus kannattaa tehdä heti aamulla vessassa käymisen jälkeen ennen syömistä tai juomista, kun vatsa on melko tyhjä. Sen erityisempää paastoamista ei tarvitse tehdä. Vaa'alle kannattaa nousta aina samanlaisessa vaatetuksessa.
Aamupainon säännöllinen seuraaminen auttaa huomaamaan painokehityksen ja puuttumaan siihen ajoissa. Muutaman kilon pudottaminen on paljon helpompaa kuin muutaman kymmenen kilon.
Toisinaan paino voi myös laskea ilman yrittämistä. Usein tahattoman painonlaskun taustalta löytyy esimerkiksi oksentelua, ripulia tai nestehukkaa. Stressaantuneena tai surullisena ruokahalu voi kadota, mikä saattaa heijastua vaa’an lukemaan.
Selittämättömän painon nousun tai laskun syy kannattaa ratkaista, sillä pahimmillaan taustalla voi olla sairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai jopa syöpä.
Mikäli vaa’alla käyminen ahdistaa, voi painossaan tapahtuneita muutoksia havainnoida myös kiinnittämällä huomiota vaatteiden istuvuuteen.
Lue myös: Tämä salakavala tila kehittyy usein diabetekseksi – tunnistatko oireet?
Lue myös: Kun paino nousee, moni epäilee sairautta – professori antaa karun 40 kilokalorin esimerkin: "Usein syy löytyy nimenomaan..."
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Alla oleva video osoittaa, ettei vaa'an lukema kerro kaikkea: Ihminen voi painaa enemmän ja näyttää hoikemmalta!
1:06
Lähteet: Health, WebMD, Terveyskirjasto, Terveyskylä