"Ei anna paljonkaan tietoa terveydestäsi" – onko tässä suurin virhe, johon painonpudottajat sortuvat?

9:47img
KATSO MYÖS: Onko paikalla väliä? Näin rasva vaikuttaa eri puolilla kehoa.
Julkaistu 12.05.2024 15:31
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Painonpudotuksen resepti on monille tuttu: syö terveellisemmin ja liiku enemmän, mutta kuten monet ovat myös saaneet huomata, ei painonpudotus ole silti niin yksinkertaista kuin se saadaan kuulostamaan. Etenkin eräs virhe, johon useat laihduttajat sortuvat, voi haitata muutosta merkittävästi, sillä se lisää stressiä.

Painon säännöllinen seuraaminen painonpudotusmatkan aikana voi tuntua järkevältä ajatukselta, mutta ravitsemusasiantuntijoiden mukaan se ei itse asiassa ole sitä. 

Useiden ravitsemusterapeuttien mukaan paino on vain numero, eikä se kerro paljon liikkuvalle ja terveellisesti syövälle ihmiselle terveydestä todellisuudessa juuri mitään, kertovat New York Post ja EatingWell.

Huolimatta siitä, millaista lukemaa vaaka näyttää, totuus on, ettei se anna paljonkaan tietoa terveydestäsi. Paino on vain yksi hyvin pieni osa kokonaisterveyttä. Terveys on fyysisen ja psyykkisen tilan kokonaisuus, sanoo chicagolainen ravitsemusterapeutti Melanie Betz EatingWell -verkkolehdessä.

Painokeskeisessä kulttuurissamme on helppo juuttua tuijottamaan vaa'an numeroa ja tehdä kaikkensa saadakseen lukema pienemmäksi välittämättä siitä, mitä se todella tekee mielenterveydelle ja fyysiselle hyvinvoinnille. 

Lue myös: Mitä tehdä, jos paino ei putoa liikunnasta huolimatta? Personal trainer muistuttaa tärkeästä seikasta

Keskity mieluummin näihin terveyden mittaajiin

Betz ehdottaakin täydellistä luopumista itsensä mittaamisesta vaa'alla.

Jotkut asiantuntijat puolestaan ehdottavat, että painonpudottajat rajoittaisivat punnitukset vain lääkärin vastaanotolle ja sopisivat lääkärin kanssa, että tämä pitää lukeman omana ja potilasrekisterin tietona.

Osa asiantuntijoista jopa kannustaa kieltäytymään punnituksesta täysin.

Jos et tiedä painoasi, voi olla helpompi keskittyä muihin hyvinvoinnin ja terveyden mittareihin, kuten siihen, miltä kehossa tuntuu ja mitä laboratoriotulokset kertovat, Betz sanoo.

Joillekin painontarkkailu voi toki olla hyödyksi, mutta on tärkeä tiedostaa, millainen vaikutus lukemalla on mielenterveyteesi, asiantuntijat muistuttavat.

Lue myös: Välimeren ruokavaliolle haastaja? Tällainen on Atlantin ruokavalio

Näin paljon paino voi vaihdella vuorokauden aikana

Vaaka ei myöskään ole kovin tarkka painonmuutosten mittausväline, sillä paino voi vaihdella riippuen esimerkiksi siitä, kuinka usein päivän aikana on käynyt vessassa.

Vaaka ei kerro, onko painonmuutokset tapahtuneet rasvan palamisen, nesteen poistumisen vai lihasmassan menetyksen myötä, huomauttaa munasarjojen monirakkulaoireyhtymään (PCOS) erikoistunut ravitsemusterapeutti Bess Berger EatingWell -verkkolehdessä.

– Tärkeämpää kuin vaa'an lukema, on se, että tuntee olonsa hyväksi kehossaan, mielenterveys on kunnossa ja että on energiaa.

Lue myös: Lohdullinen tutkimus parhaasta tavasta pudottaa painoa: Donitsillekin voi välillä sanoa "kyllä"

Paino voi vaihdella 1–4 kiloa päivätasolla, sillä siihen vaikuttavat syöty ruoka, nesteytys, stressi ja munasarjallisilla kuukautiskierto, kertoo ravitsemusterapeutti Patricia Kolesa.

Tämän vuoksi ainakaan päivittäinen itsensä punnitseminen ei ole kannattavaa. Ainakaan mielenterveydelle, selvisi vuonna 2023 julkaistussa tutkimuksessa, kertoo New York Post.

Applied Psychology: Healt and Well-Being -alustalla julkaistussa tutkimuksessa selvisi nimittäin, että päivittäin vaa'alla käyvät, painonpudotukseen pyrkivät, collegeopiskelijat kokivat enemmän stressiä ja tyytymättömyyttä kehoonsa.

Punnitus kannattaakin tehdä enintään kerran viikossa ja aina samana päivänä ja kellon aikana, suosittelee ravitsemusterapeutti Sarah Alsing EatingWell -verkkolehdessä.

Lue myös: Taru laihdutti pari vuosikymmentä – lääkäri tarjosi painonpudotusta lääkkeeksi "vaivaan kuin vaivaan"

Kommentti: Vihasi lihottaa – lihavan terveystoimittajan terveiset läskifoobikoille!

"Mun salivideoihin tullaan jatkuvasti kommentoimaan, että mene salille" – Veera tyrmää vääristyneen kuvan lihavista

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: EatingWell, New York Post, Applied Psychology: Healt and Well-Being

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta