Valitukset uskonnollisesta syrjinnästä kouluissa räjähtäneet

Koulujen uskonnolliset tilaisuudet puhuttavat - mitä keskustelusta ajattelevat rehtorit? 8:34
Katso myös: Koulujen uskonnolliset tilaisuudet puhuttavat – mitä keskustelusta ajattelevat rehtorit?

Viime vuonna valtuutetulle tuli 50 kouluihin liittyvää yhteydenottoa syrjintäkokemuksesta uskonnon tai vakaumuksen perusteella.

Yhä useampi on ottanut viime vuosina yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutettuun liittyen uskontoon perustuvaan syrjintään kouluissa tai oppilaitoksissa.

Viime vuonna kaikista uskontoon tai vakaumukseen liittyvistä yhteydenotoista 50 liittyi kouluihin tai erilaisiin oppilaitoksiin. Neljä vuotta sitten vastaavia yhteydenottoja tuli 13.

Luvut ilmenivät yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston tiistaina STT:lle lähettämistä tiedoista.

Kaikilla elämän osa-alueilla uskontoon liittyvistä syrjintäkokemuksista yhteydenottoja tuli viime vuonna kaikkiaan liki sata, kun vuonna 2020 niitä ilmoitettiin reilut 30.

Vuoden 2024 tilastot eivät ole vielä valmiit, mutta uskontoon ja vakaumukseen liittyvien yhteydenottojen määrä on pysynyt arviolta viime vuoden tasolla.

Kuka tahansa voi valittaa

Kuka tahansa Suomessa asuva henkilö voi ottaa yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutettuun havaitessaan syrjintää vaikkapa kouluissa, vuokra-asuntoa etsiessä tai työelämässä.

Esimerkiksi työelämään liittyvistä uskontoon tai vakaumukseen perustuneista syrjintäkokemuksista yhteydenottoja tuli viime vuonna kymmenen.

Osa yhteydenotoista ei liity uskontoon tai vakaumukseen, vaan esimerkiksi johonkin ideologiaan, mutta niitä ei valtuutetun edustajan mukaan voida erottaa tilastoista.

Keskustelu koetusta uskonnollisesta syrjinnästä erityisesti kouluissa nousi tapetille viime viikolla Helsingin Sanomien uutisesta, jonka mukaan koulussa esitettäväksi aiottu barokkikonsertti peruttiin uskonnollisten viittausten vuoksi.

Konsertissa "vahvasti uskonnollisia lauluja"

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta suositti lokakuussa, että hämeenlinnalaisessa koulussa keväällä 2023 järjestetystä konsertista maksettaisiin 1 500 euron hyvitys konserttiin osallistuneelle lapselle. Lautakunta katsoi, että tapauksessa oli kyse lapseen uskonnon tai vakaumuksen perusteella kohdistuneesta syrjinnästä.

Hakijan mukaan konsertin oli kerrottu olevan kaikille sopiva, mutta siellä oli esitetty vahvasti uskonnollisia ja uskontoon sitouttavia lauluja, joiden aiheena oli muun muassa ristiinnaulitseminen, kuolema ja syntien sovitus kristinuskon kautta.

Koulu on myöhemmin myöntänyt, että konsertti oli osoittautunut vastoin ennakkotietoja hengellisen musiikin konsertiksi.

– Tämä on ensimmäinen tämäntyyppinen ratkaisu lautakunnassa, kertoi pääsihteeri Juhani Kortteinen STT:lle.

Tavallisesti yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle tulee käsiteltäväksi hyvin vähän kouluissa uskonnon tai vakaumuksen vuoksi koettuun syrjintään liittyviä asioita. Niistä otetaan yleensä yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutettuun.

Kortteisen mukaan vain alle 10 prosenttia lautakunnalle tulevista hakemuksista koskee ylipäätään kouluja ja varhaiskasvatusta, ja näistäkin suurin osa vammaisten lasten asioita.

Hyvitys ei ole vahingonkorvaus

Yhdenvertaisuuslain mukaisessa hyvityksessä ei ole kysymys vahingonkorvauksesta vaan syrjittyyn kohdistuneen oikeudenloukkauksen hyvittämisestä. Sen edellytyksenä ei ole, että oikeudenloukkauksesta olisi aiheutunut vahinkoa.

1 500 euron hyvityssuositusta perusteltiin sillä, että hakija oli velvoitettu osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen. Menettelyn vakavuutta katsottiin korostavan sen, että hän on ollut tapahtumahetkellä vain 8-vuotias lapsi.

Vaikka kyseessä on vain suositus hyvityksen maksamisesta, Kortteisen mukaan julkiset tahot ovat maksaneet niitä suhteellisen hyvin.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat