Vältätkö iltasyömistä terveyssyistä? Tutkijoiden mukaan kituuttelet turhaan

Japanilaistutkijat lähtivät selvittämään myyttiä, jonka mukaan kaksi tuntia illallisen ja nukkumaanmenon välillä on hyväksi terveydelle ja elämäntapasairauksien ehkäisemiselle.

Iltasyömisestä ollaan asiantuntijapiireissä kahta mieltä. Toisten mielestä illalla syöminen lihottaa ja altistaa sairauksille, toisten mielestä ei. Jälkimmäinen ryhmä on nyt saanut tuoretta tutkimusvahvistusta.

BMJ Nutrition, Prevention & Health -julkaisussa ilmestynyt tutkimus vihjaa, ettei myöhäisestä illallisesta ole merkittävää haittaa veren glukoositasoille terveillä aikuisilla pitkällä aikavälillä.

Elämäntapasairauksien, kuten diabeteksen ja sydäntautien, välttämisen kannalta olennaisempaa näyttäisi olevan riittävä uni, painonhallinta sekä alkoholin juomisen ja tupakoinnin välttäminen.

Japanissa, jossa tutkimus tehtiin, ihmisiä kuitenkin suositellaan pitämään kahden tunnin tauko päivän viimeisen aterian ja nukkumaanmenon välissä, tutkijat kertovat tiedotteessa.

Iltasyöminen ei juurikaan vaikuttanut verensokeriin 

Tutkimuksessa tarkasteltiin 1573 terveestä keski-ikäisestä ja sitä vanhemmasta japanilaisesta kerättyjä terveystietoja.

Iltaisten ruokailutottumusten lisäksi tutkijat kiinnittivät huomionsa osallistujien fyysiseen aktiivisuuteen, painon kertymiseen 20. ikävuoden jälkeen, syömisen nopeuteen, juomisen ja tupakoinnin määrään sekä aamupalan välistä jättämiseen.

Kolmen vuoden tutkimuksen aikana osallistujien veren pitkäaikaista verensokeritasoa kuvastavaan sokerihemoglobiiniin näytti iltasyömistä ennemmin vaikuttavan paino, verenpaine, veressä kiertävät triglyseridi-rasvat, fyysinen aktiivisuus, tupakointi ja juominen.

Japanissa syödään perinteisesti terveellisesti

Tuloksia tulkittaessa on hyvä ottaa huomioon, että japanilaiset syövät perinteisesti paljon kasviksia ja keittoa sekä pitävät annoskoot maltillisina. Tämän vuoksi tutkimustulosten yleistäminen raskaasti syöviin ihmisiin ei välttämättä onnistu.

Japanilaistutkijat päättelevät joka tapauksessa, että syömisen ajoituksen sijaan elintapasairauksien välttämisen kannalta merkityksellistä ovat terveelliset annoskoot, syödyt ruoka-aineet, riittävä uni sekä tupakoinnin, alkoholin ja ylipainon välttely. Kaikkien näiden tekijöiden on osoitettu olevan yhteydessä ihmisen aineenvaihduntaan.

Lue myös:

    Uusimmat