Venäjällä kumma huhu – nämä Mannerheim-väitteet ovat valetta

Mannerheimin elämä kiehtoo monia ja kuten muistakin julkimoista, myös Mannerheimistä leviää paljon väärää tietoa. Mannerheim-museon intendenttinä vuosina 1998–2012 toiminut ja Chevalierkaarti – Mannerheimin rykmentti -teoksen kirjoittaja Vera von Fersen oikaisee vääriä uskomuksia marsalkasta.

Chevalierkaarti oli pelkkä hovi- ja edustusrykmentti

Rykmentti harjoitteli aivan yhtä tiiviisti kuin kaikki muutkin ratsuväkirykmentit ja vaatimukset olivat samat kuin muilla rykmenteillä. Hovipalvelus oli vain osa Chevalierkaartin palvelustehtäviä. Tanssiaisissa he toimivat tanssittajina, kuten kadetit nykyään Tasavallan presidentin Itsenäisyyspäivän tanssiaisissa. Hovipalvelus antoi upseereille mahdollisuuden seurata keisarikunnan elämää sen ytimestä.

Mannerheim oli kylmä ja etäinen isä

Tyttärelleen Anastasialle ja Sofialle kirjoitetuista kirjeistä paljastuu välittävä ja tyttäristään huolta kantava isä, joka oli aina valmis auttamaan heitä.

Mannerheim oli salaa naimisissa venäläisen ballerinan kanssa

Venäjällä uskotaan, että Mannerheim matkusti vuonna 1924 Pietariin ja meni naimisiin venäläisen ballerinan kanssa. Tämä huhu on vahva Venäjällä ja sen pohjalta on tehty jopa "dokumentaarinen" tv-ohjelma. Huhu ei pidä paikkaansa.

Mannerheim käytti korsettia

Nuorempi adjutantti, eversti Bäckman ei ikinä nähnyt Mannerheimillä korsettia, vaikka adjutanttien tehtäviin kuului myös saunominen. Mannerheimillä oli paha reuma, joten on todennäköistä, että hän on käyttänyt selkätukea, jota on luultu korsetiksi.

Mannerheim oli lähes kaksimetrinen

Joissain lähteissä Mannerheimin väitetään olevan 194 senttimetriä pitkä, mutta todellisuudessa Mannerheim oli 187 senttinen. Chevalierkaarti kuului raskaaseen ratsuväkeen ja hevoset olivat isompia kuin ratsuväessä yleensä, joten myös ihmisten tuli olla pitkiä. Tuohon aikaan ihmiset olivat yleisesti lyhyempiä ja 187 senttimetriä oli aikanaan hyvin pitkä.

Lue myös:

    Uusimmat