Tuoreen tutkimuksen mukaan somessa vietettyä aikaa kannattaa rajoittaa suosiolla ja viettää enemmän aikaa ihmisten kanssa kasvokkain.
San Diegon yliopiston tutkimuksessa ilmenee, että kännyköillään ja tietokoneillaan sosiaalisessa mediassa jatkuvasti roikkuvat nuoret ovat onnettomampia kuin he, jotka viettävät enemmän aikaa urheiluharrastusten, lukemisen ja ystäviensä parissa.
Tutkimuksessa selvitettiin yli miljoonan koululaisen ajankäyttöä ja onnellisuudentunnetta.
Tutkimuksen johtaja psykologian professori Jean M. Twenge uskoo, että runsas ruutuaika vähentää onnellisuuden tunnetta pikemmin kuin toisin päin. Myös aiemmat tutkimukset ovat antaneet samansuuntaisia tuloksia.
Täydellisessä somepimennossa oleminen ei kuitenkaan ole oikotie onneen. Twengen mukaan onnellisimpia olivat ne nuoret, jotka viettivät sosiaalisessa mediassa hieman alle tunnin päivässä. Tunnin rajapyykin jälkeen teinit tunsivat itsensä sitä onnettomammiksi, mitä kauemmin he viettivät aikaa sosiaalisen median parissa.
Twenge suosittelee rajoittamaan somessa vietetyn ajan alle kahteen tuntiin ja käyttämään yli jääneen ajan sosiaaliseen kanssakäymiseen ihan kasvokkain.
Ruutuajan lisääntyminen on vähentänyt ihmisten onnellisuutta myös pidemmällä aikavälillä. Tutkimusten mukaan yhdysvaltalaisteinien onnellisuudessa tapahtui romahdus vuoden 2012 tienoilla, jolloin yli puolella alkoi käytössään älypuhelin.
Sosiaalisen median suhteen on syytä muistaa nyrkkisääntö, joka pätee niin moneen muuhunkin asiaan: kohtuus kaikessa.
Lähde: Eurekalert
***
8:08