Ihmistä ei ole luotu istumaan pitkiä aikoja putkeen. Seisominen auttaa pienentämään istumisen terveysriskejä, mutta onko siitä apua laihtumisessa? Vastaus on kyllä – mutta tuloksia saa odottaa.
Runsas istuminen lisää lihavuuden ja ylipainon, metabolisen oireyhtymän, kakkostyypin diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien sekä eräiden syöpämuotojen vaaraa, listaa Terveyskirjasto. Mitä enemmän ihminen istuu, sitä suuremmaksi kasvaa myös ennenaikaisen kuoleman riski. Pitkät liikkumattomuusjaksot aiheuttavat terveysongelmia niillekin, jotka harrastavat suositusten mukaista liikuntaa.
Istuminen on selvästi haitallisempaa kuin seisominen, vaikka myös seisomisessa on riskinsä. Pitkäaikainen seisominen voi esimerkiksi pusertaa selkärankaa kasaan ja saada jalat sekä nilkat turpoamaan.
Takapuolen nostaminen penkistä on joka tapauksessa ensimmäinen askel aktiivisempaan ja terveempään elämään. Mutta auttaako pelkkä seisominen laihtumaan? Prevention-sivuston haastattelemien lääkäreiden vastaus on lyhyesti kyllä. Kilojen karistaminen vain seisomisen avulla voi viedä kuitenkin pidemmän aikaa.
Lue myös: Istutko jalat ristissä? 10 harmittomalta tuntuvaa tapaa, jotka ovat oikeasti haitallisia terveydellesi
Seisominen polttaa enemmän kaloreita kuin istuminen
Vuonna 2018 julkaistun meta-analyysin mukaan seisoessa ihminen polttaa minuutissa 0,1–0,15 kilokaloria enemmän kuin istuessa. Jos siis 65-kiloinen henkilö korvaisi kuusi istuttua tuntia seisomisella, hän kuluttaisi päivässä 54 kilokaloria enemmän. Vuodessa vajaan työpäivän mittainen seisominen auttaisi karistamaan suunnilleen 2,5 kiloa rasvaa kehosta.
Toisessa yhdysvaltalaistutkimuksessa vuodelta 2016 laskettiin, että seisominen poltti keskimäärin yhdeksän kaloria enemmän tunnissa kuin istuminen.
Lue myös: Kaikki istuminen ei ole yhtä haitallista – vaarallisinta on jumittua television eteen
Seisominen tehostaa muita tapoja laihtua
Seisominen ei ole siis tehokkain tapa kiihdyttää laihtumista. Preventionin haastattelema lihavuuteen erikoistunut lääkäri Fatima Cody Stanford arvioi, että seisomalla laihduttava näkee todennäköisesti tuloksia vasta puolen vuoden tai jopa vuoden kuluttua. Samaa mieltä on gastroenterologi Carolyn Newberry.
– Seisotun ajan lisääminen yksinään ei todennäköisesti johda suuriin muutoksiin painossa, Newberry sanoo Preventionin mukaan.
Hän kuitenkin lisää, että seisominen voi tehostaa muita tapoja laihtua, kuten säännöllistä liikuntaa sekä terveellistä ruokavaliota.
Lisäksi seisominen voi kohottaa mielialaa ja parantaa unta, joilla molemmilla on merkitystä myös painonhallinnan kannalta.
Lue myös: Laihdutusguru paljastaa salaisuuden kilojen karistamiseen – eikä kyseessä ole ruokavalio tai liikunta
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Prevention, Terveyskirjasto, SAGE Journals