Laihdutusguru paljastaa salaisuuden kilojen karistamiseen – eikä kyseessä ole ruokavalio tai liikunta

Lääkäri ja laihdutusneuvoja Michael Mosley paljastaa brittilehti The Sunille, että painon putoamisen salaisuus on tunnin pidemmissä yöunissa.

Unen tiedetään olevan merkittävässä asemassa painonhallinnassa. Univaje heijastuu ruokatottumuksiin ja altistaa lihomiselle, kertoo Sydän.fi-sivusto. Liian vähäinen nukkuminen myös vaikuttaa ihmisen hormonitoimintaan. Hormonitoiminnan muutokset näkyvät ruokahalussa ja siten myös vaa'lla.

Avainasemassa greliini ja leptiini

The Sunin "laihdutusguruksi" nimeämä Michael Mosley nostaa tikunnokkaan erityisesti kaksi aineenvaihduntaan vaikuttavaa hormonia: greliinin ja leptiinin.

Greliini on pääasiassa mahalaukun limakalvoilta erittyvä hormoni, joka stimuloi ruokahalua. Leptiini puolestaan on rasvakudoksen vereen erittämä kylläisyyshormoni, joka säätelee ruokahalua ja elimistön energiankäyttöä. Leptiinin määrän lisääntyessä ruokahalu vähenee ja leptiinin vähetessä syntyy näläntunne. 

Mosleyn mukaan vähäinen uni saa elimistön tuottamaan enemmän greliiniä ja vähemmän leptiiniä, minkä vuoksi ihmisen ruokahalu ja nälkä kasvavat. Väittämälle on tieteellistä pohjaa.

Uni vaikuttaa merkittävästi hormoneihin

Mosley viittaa Annals of Internal Medicine -tiedelehdessä 15 vuotta sitten ilmestyneeseen tutkimukseen.

Vuonna 2004 Chicagon yliopiston tutkijat huomasivat, että univaje vaikuttaa merkittävästi nälkää sääteleviin hormoneihin. Tutkimuksessa terveet nuoret miehet laitettiin nukkumaan joko neljä tai kymmenen tuntia yössä.

Tutkijat havaitsivat, että jos osallistujien yöunet jäivät parina yönä neljään tuntiin, heidän leptiinitasonsa laskivat 18 prosentilla ja greliinitasonsa nousivat 28 prosentilla. Lisäksi osallistujien ruokahalu lisääntyi 24 prosentilla ja himo erityisesti lihottaviin ruokiin kasvoi lyhyeksi jääneiden yöunien seurauksena.

Stressi lisää lihottavan kortisolin tuotantoa

Myös stressihormonina tuttu kortisoli voi vaikuttaa ihmisen laihdutusyrityksiin. Jos ihminen ei saa levättyä tarpeeksi, hänen kortisolitasonsa voivat nousta. Kortisolin tiedetään voivan lisätä ruokahalua, minkä lisäksi se saa kehon varastoimaan rasvaa ”pahan päivän varalle” etenkin keskivartalon alueelle.

Stressin katala puoli on, että vaikka unettomuus pahentaa stressiä, stressi itsessään myös aiheuttaa unettomuutta.

Väsyneenä ei jaksa tehdä hyviä valintoja

Huonojen yöunien jälkeen herkut houkuttelevat enemmän kuin salille tai lenkkipolulle rynnistäminen. Ja vaikka liikkumaan lähtisikin, treenistä ei todennäköisesti saa väsyneenä kaikkea irti.

Michael Mosleyn neuvo laihtumiseen onkin nukkua yksi lisätunti joka yö.

Yleisenä nyrkkisääntönä voi pitää, että aikuisen ihmisen tulisi nukkua 7–9 tuntia yössä.

Lue myös:

    Uusimmat