Vuorotyö voi vaikuttaa geenien toimintaan – suomalaistutkijat löysivät palauttavan "lääkkeen"

6:23imgTiesitkö? Näin monella tapaa uni vaikuttaa terveyteesi.
Julkaistu 22.02.2021 11:26

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Uusi suomalainen tutkimus esittää, että vuorotyöstä johtuva unihäiriö voi vaikuttaa geenien toimintaan. Lomalla on palauttava vaikutus DNA:n muutoksiin.

Pitkäaikaisen univajeen tiedetään olevan terveydelle haitallista. Unettomuus lisää esimerkiksi masennuksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Terveyshaittojen taustalla olevista molekyylibiologisista mekanismeista tiedetään kuitenkin vähän, Helsingin yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Helsingin yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos sekä Finnair selvittivät vastikään julkaistussa tutkimuksessa DNA-metylaation dynaamisia muutoksia vuorotyötä tekevillä.

DNA:n metylaatio on epigeneettistä säätelyä, joka muokkaa geenien toimintaa ja säätelee niiden aktiivisuutta ilman, että DNA:n emäsjärjestys muuttuu.

Scientific Reports -julkaisusarjassa ilmestynyt tutkimus esittää, että vuorotyön aiheuttamasta unihäiriöstä kärsivillä esiintyy geenien toimintaan vaikuttavia DNA:n metylaation muutoksia. Lomajaksojen lepo ja palautuminen johtivat muutosten palautumiseen.

Tutkijat korostavat, että riittävä lepo ja palautuminen ovat erityisen tärkeitä, kun taustalla on pitkäaikaista univajetta esimerkiksi elämäntapojen tai työolosuhteiden epäsäännöllisyyteen liittyen.

Lue myös: Miten selvitä yötyöstä hengissä? Tutkimusprofessori: "Oireisiin pitäisi havahtua hyvin nopeasti"

Geenien muutokset liittyvät univajeen aiheuttamaan tulehdukseen

Tutkimukseen osallistui 32 vuorotyöntekijää, joista 21 kärsi työn aiheuttamasta unihäiriöstä ja 11 edusti kontrolliryhmää. DNA-metylaation muutoksia selvitettiin koko perimän kattavalla analyysilla työn aikana ja lomajakson jälkeen.

– Tulosten perusteella voimme päätellä, että vuorotyöstä johtuvaan unihäiriöön liittyy veren valkosolujen DNA-metylaation muutoksia, Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava, filosofian maisteri Alexandra Lahtinen, sanoo tiedotteessa.

– Nämä muutokset, kuten tutkimuksessa työjakson aikana havaittu matala metylaatiotaso, liittyvät todennäköisesti univajeeseen ja sen aiheuttamiin tulehduksellisiin seurauksiin, joita DNA:n muutokset voivat välittää.

Positiivista on, että ainakin osa havaituista vuorotyön aiheuttamaan unihäiriöön liittyvistä muutoksista palautui lomajakson jälkeen.

Lue myös: Teetkö sinäkin tämän univirheen vapaalla? Asiantuntijat varoittavat seurauksista

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Helsingin yliopisto

Tuoreimmat aiheesta

Unettomuus