Vielä vuosi sitten porilainen Eveliina Mäenpää kärsi vaikeasta masennuksesta, selkä- ja hartiakivuista ja painoi 130 kiloa. Nyt koko elämä on kuitenkin muuttunut joogan avulla. Eveliina on jälleen oppinut arvostamaan itseään.
Eveliina Mäenpää, 30, on nykyisin tuttu näky Porin keskustassa sijaitsevan joogastudion tunneilla. Hänen viikkokalenteriinsa kuuluu niin hikistä flow-joogaa, kehoa huoltavaa yin-joogaa kuin rauhallisempaa hatha-joogaa, ja kotona tulee treenattua myös oman joogapyörän kanssa.
Joogatunneilla Eveliina pyrkii tsemppaamaan aina muita, levittämään ympärilleen hyvää ilmapiiriä ja auttamaan opettajia tarpeen mukaan.
Tilanne oli kuitenkin täysin päinvastainen vielä reilu vuosi sitten. Vaikea-asteinen masennus oli vetänyt Eveliinan täysin sängynpohjalle. Hän oli joutunut keskeyttämään ammattikorkeakoulussa restonomiopintonsa.
– Ennen diagnoosia keväällä 2017, minulla oli ollut paljon stressiä ja ylikuormitusta jo pitkään. Sitten lähipiirissä tapahtui traaginen asia ja se oli sellainen viimeinen silaus, jonka jälkeen murruin aivan täysin, Eveliina kertoo MTV Uutisille.
Ennen masennusdiagnoosia Eveliina oli ollut jo puoli vuotta sairaslomalla todella kipeiden hartioiden takia. Hartiat olivat niin jumissa, että Eveliina ei pystynyt kääntämään päätään. Kun fysioterapia eikä mikään muu keino tuonut apua kipuihin, jumit todettiin psyykkisiksi.
"Olin aivan rapakunnossa"
Masentuneena Eveliina ei jaksanut enää harrastaa liikuntaa. Paino nousi nopeasti noin 130 kiloon.
– En ollut puoleen vuoteen liikkunut yhtään, en jaksanut tehdä yhtään mitään ja söin kaksi kertaa päivässä roskaruokaa. Olin niin syvällä siellä masennuksessa, se vei koko elämän mennessään, Eveliina kertoo.
Nopea painonnousu ja fyysisen kunnon laskeminen toivat Eveliinalle todella pahoja selkäkipuja. Hän joutui käymään keskussairaalassa asti ottamassa kipupiikkejä ja relaksanttia oireisiin.
– Viime syksyllä pystyin pahimmillaan kävelemään vain sata metriä kerrallaan, selkä oli niin kipeä.
– Olin aivan rapakunnossa, ja sain ahdistus- ja paniikkikohtauksia. Silloin oli jo niin paha tilanne, että mietin, onko tässä elämässä mitään järkeä. Olin todella syvällä masennuksessa, Eveliina sanoo.
Masennusdiagnoosin saatuaan Eveliina alkoi käymään psykiatrin vastaanotolla ja syömään useita eri masennuslääkkeitä.
Sängynpohjalta joogasalille
Marraskuussa 2017 Eveliinan ystävä houkutteli hänet mukaan joogatunnille. Ystävä harrasti joogaa ja oli lukenut sen helpottaneen joillain ihmisillä masennuksen oireita.
Aluksi Eveliina ei uskonut joogan tuovan hänelle apua. Toisin kuitenkin kävi.
– Heti ensimmäisen kerran, kun astuin joogasaliin, siellä oli todella lämmin ja hyväksyvä tunnelma. Ajattelin jo heti silloin, että tämä voisi olla minun paikkani, Eveliina kertoo.
Eveliina ostikin heti kahden viikon kokeilupassin. Pikkuhiljaa hän alkoi oppia erilaisia asanoita eli joogaharjoituksia, ja innostui joogaamisesta enemmän ja enemmän.
– Kun ei tarvinnut enää keskittyä niin paljon asentoihin ja tekniikkaan, siitä alkoi saada enemmän irti. Pystyin joogassa olemaan aina tunnin poissa negatiivisista ajatuksista ja keskittymään siihen hetkeen ja omaan hyvinvointiin, Eveliina kertoo.
Myös veljen tuki oli Eveliinalle siihen aikaan todella tärkeää. Hän kannusti jatkamaan joogaa ja osti Eveliinalle joululahjaksi joogastudioon passin tammikuuksi.
Kun joogastudion opettaja Saana kuuli, että Eveliina yritti saada itsensä parempaan kuntoon, hän antoi Eveliinalle tsempiksi puolen vuoden ilmaispassin tunneille. Sairaspäivärahalla elävälle Eveliinalle tuesta oli iso apu, Eveliina kuvaileekin joogaopettajaansa "haltijakummikseen".
Uusi elämäntapa
Joogasta muotoutui keväällä ensin säännöllinen harrastus, sitten kokonainen elämäntapa, joka muutti Eveliinan elämän.
– Jooga on ollut parempi kuin yksikään masennuslääke, Eveliina sanoo.
Vuoden aikana Eveliina on laihtunut jo 28 kiloa, selkäkivut ja kovat niska-hartiaseudun kivut ovat kadonneet ja hän pystyy kävelemään miten pitkiä matkoja tahansa. Myös masennus on lievittynyt.
Vielä vuosi sitten Eveliina söi yhteensä neljää eri lääkettä päivittäin, nyt pillereitä on enää yksi.
– Joogasta on löytynyt todella paljon vertaistukea, en ole ainoa joogaa harrastava, kenellä on ollut masennustaustaa. Se on ollut iso apu, Eveliina kertoo.
Treeniä, terveellistä ruokaa ja parempi itsetunto
Myös Eveliinan elintavat ovat muuttuneet. Hän syö nykyisin viisi kertaa päivässä terveellisesti ja käy joka viikko treenaamassa henkilökohtaisensa ”personal trainerinaan” toimivan veljensä kanssa.
Joogan lisäksi Eveliina käy salilla, lenkkeilemässä ja erilaisilla liikuntatunneilla, kuten bodypumpissa ja spinnigissä.
– Olen saanut hirvittävästi lisää notkeutta joogan myötä. En olisi ikinä uskonut vuosi sitten, että pääsen nykyään sellaisiin akrobaattisiin asentoihin, joihin nykyään pääsen, hän kertoo.
Nyt Eveliina jatkaa jo AMK-opintojaan. Hän päätti kokemustensa myötä erikoistua hyvinvointimatkailuun, ja tekee nyt opinnäytetyötään joogastudiolleen.
Oma suhtautuminen itseen on myös muuttunut kokonaan. Ennen masennusta Eveliina oli ollut aina luonteeltaan porukan johtaja ja kantava voima. Masennus sai nämä piirteet kokonaan katoamaan ja veti itseluottamuksen nollaan.
– Nyt olen taas alkanut uskomaan, että olen oikeasti hyvä tyyppi. Se helpottaa todella paljon ihan arkea ja vaikuttaa elämänlaatuun hirvittävästi, kun pystyy vähän arvostamaan itseään, hän toteaa.
"Joogassa tehdään sen verran, mikä itsestä tuntuu silloin hyvältä"
Eveliina haluaa jakaa tarinansa, jotta pystyisi myös inspiroimaan ja rohkaisemaan muita samanlaisten asioiden kanssa kamppailevia eteenpäin elämässä. Jooga voisi hänen mukaansa olla loistava ensi askel.
– Joogaa tehdään vain itseä varten. Yhteiskunta on muuten vähän sellainen, että pitää suorittaa, olla tehokas ja saada hirveästi kaikkea aikaan. Joogassa ei kuulu suorittaa. Jos tuntuu siltä, että keho haluaa vain maata lattialla koko tunnin, niin sitten tekee niin. Joogassa tehdään sen verran, mikä itsestä tuntuu silloin hyvältä, Eveliina kuvaa.
– Se omaan itseensä keskittyminen ja itsensä kuuntelu on se, mikä on auttanut parhaiten. Meditatiivinen aspekti auttaa keskittymään hetkeen, eikä ole mitkään kauppalistat tai työt mielessä.
Eveliinan mielestä joogasalille on paljon matalampi kynnys lähteä kuin vaikka kuntosalin ryhmäliikuntatunneille, sillä se sopii kaiken kokoisille, ikäisille ja tasoisille ja erilaisia tunteja on paljon tarjolla.
Masennuksen selättämiseksi täysin on vielä matkaa, ja siksi Eveliina käy säännöllisesti juttelemassa psykiatrisen sairaanhoitajan luona ja joogaamassa.
Jälkimmäinen tuskin poistuu Eveliinan elämästä vuosiin, sillä syntymäpäivälahjaksi hän sai joogaopettajaltaan studion tunneille passin, jossa lukee "voimassa: 4ever".
– Sanoin juuri veljelleni vähän aikaa sitten, että sen jälkeen, kun täytin 30 vuotta, olen ollut onnellisempi kuin moneen, moneen vuoteen. Olen saanut elämääni aivan erilaista sisältöä ja alkanut tekemään sellaisia asioita, joista oikeasti nautin, Eveliina toteaa.