Yhdistelmä, joka voi jopa tappaa – suositko tällaista juustoa?

Juuston ystävien tulee olla tarkkana, sillä pahimmat juustolajit sisältävät järjettömiä suolamääriä. Lue vähäsuolaisimmat ja sydämen ykkösviholliset.

Ruokaan lisätyn suolan terveysvaikutuksia mittaava tutkimusryhmä (CASH) tarkasteli erilaisten juustolajien sisältämiä suolapitoisuuksia. Ryhmä analysoi 30 gramman juustoannosten sisältämän suolan määrää, ja järkyttävistä tuloksista käy ilmi, että yhdessä annoksessa saattoi olla jopa enemmän suolaa kuin pussillisessa perunalastuja.

Kaikista suolaisimmat juustot olivat tutkimuksen mukaan homejuusto Roguefort, feta sekä halloumi. Vähäsuolaisimpien juustojen joukkoon taas kuuluivat mozzarella, emmental sekä wensleydale. Tutkimuksessa mitattiin noin kolmeakymmentä erilaista juustolaatua, joita esiintyi kaikkiaan 722 merkissä. Samantyyppisten juustojen välillä oli huomattavia eroja – esimerkiksi gorgonzolajuuston suolapitoisuus oli pahimmassa merkissä jopa kuusinkertainen vähäsuolaisimpaan verrattuna!

CASH:in ohjeistuksen mukaan ihmisten tulisi saada päivittäin maksimissaan 6 grammaa suolaa, ja suolaisin 30 gramman juustoannos sisälsi määrästä yli kuudenneksen.

– Pienelläkin suolan vähentämisellä on merkittäviä terveyshyötyjä. Jokainen väestön suolansaannista vähennetty gramma voi ehkäistä jopa 12 000 sydänongelmaa, joista puolet voisi olla tappavia, CASH:in puheenjohtaja Graham McGregor sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat