Ylös ja ulos! Aamukävelyn seitsemän terveyshyötyä

Vaikka aamulla heräämisen jälkeen ei ehkä huvittaisi lähteä kävelylle, se kuitenkin kannattaisi!

Aamukävelyllä voi olla mainiota terveysvaikutuksia, kertoo WebMD-sivusto lääkäri Dan Brennanin tarkistamassa artikkelissa.

Sivuston mukaan hyötyjä voi saavuttaa nostamalla sykettä kävelyn aikana. Suurin hyöty saavutetaan sillä, että aamukävelyihin kuluu joka viikko vähintään 2,5 tuntia.

Kävely ylipäätään voi auttaa painonhallinnassa.

1. Immuunipuolustus tehostuu

Päivittäinen kävely tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa. Se voi pienentää riskiäsi sairastua flunssaan. WebMD kertoo tutkimusten osoittaneen, että ihmisillä, jotka kävelevät vähintään 20 minuuttia päivässä viitenä päivänä viikossa, oli 43 prosenttia vähemmän sairastelupäiviä. Mikäli flunssa kuitenkin iskee, ovat oireet todennäköisesti lievemmät, jos olet aktiivinen kävelijä.

2. Verenpaine alenee

Kävely alentaa verenpainetta. Ajan mittaan se tekee hyvää sydämelle. Voit myös vähentää aivohalvausriskiäsi kävelemällä kaksi kilometriä päivässä.

3. Tekee hyvä nivelille

Nivelet puristuvat yhteen kävellessäsi. Tämä liike ja puristus avaavat ne nivelnesteelle. Näin niveliin pääsee enemmän happea ja ravinteita, mikä auttaa niitä toimimaan.

4. Lihakset vahvistuvat

Aamukävelyt voivat auttaa sinua kiinteyttämään jalka- ja vatsalihaksiasi. Vahvemmat lihakset mahdollistavat muun muassa laajemman liikelaajuuden.

5. Mieli selkeytyy

Kävelyn on todettu tekevän hyvää aivoille ja selkeyttävän ajatuksia. Ei lienekään ihme, että monet lähtevät kävelylle halutessaan pohtia jotain asiaa tai ratkaista jonkin ongelman.

6. Mielenterveys kohenee

Säännöllisten kävelylenkkien on todettu voivan kohentaa mielialaa. On myös tehty havaintoja siitä, että kävely voisi vähentää ainakin jonkinasteisia masennusoireita. Kävely myös tekee olosta energisemmän.

7. Alzheimerin taudin riski pienenee

Kävely parantaa muistia ja pienentää dementiariskiä. WebMd-sivusto kertoo tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 71–93-vuotiaita miehiä ja havaittiin, että neljännesmailin eli noin 400 metrin päivittäinen kävely tuotti terveyshyötyjä: tutkittavilla ilmeni vähemmän dementiaa ja Alzheimerin tautia. Lyhyillä säännöllisillä kävelylenkeillä voi olla suuri vaikutus mieleen ja kehoon.

Flunssa kaataa suomalaisia sänkyyn. Alla olevalla videolla kysytään, miten nuha nujerretaan. Juttu jatkuu videon alla.

Aamukävelyn hyödyt mielenterveydelle

Kävelylle lähteminen aamulla tekee hyvää mielelle. Monissa tutkimuksissa on huomattu, että paras tulos tulisi siitä, että aamukävely kestää 20–30 minuuttia. Tärkeää on käydä aamukävelyllä säännöllisesti, vähintään viitenä päivänä viikossa.

Aamukävely parantaa mielialaa ja voi edistää luovuutta. On saatu tutkimusnäyttöä siitä, että liikkuminen on luovuuden kannalta parempi kuin istuminen. Kävely auttaa myös nukkumaan paremmin, mikä taas seuraavana aamuna tekee hyvää mielialalle.

Kun menet kävelylle tai harrastat muunlaista liikuntaa, kehosi vapauttaa dopamiinia ja serotoniinia, jotka kohentavat mielialaa henkisesti ja tunnetasolla. 

Kannattaako älykellon mukaan treenata ja nukkua? Tätä pohditaan alla olevalla videolla. Juttu jatkuu videon alla.

Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa 1:40
Moni tarkkailee älylaitteella sekä unen että lenkkien pituudet. Laitteiden etu on, että mittaaminen on jatkuvaa. Huonoja puoliakin on: tieto ei yleensä ole kovin tarkkaa.

Vinkkejä aamukävelylle

Aamulla ei välttämättä houkuta lähteä pihalle. Tässä jotain vinkkejä, joilla siitä voi tehdä mukavampaa:

  • Laita kengät ja vaatteet valmiiksi jo illalla
  • Tee itsellesi piristävää musiikkia sisältävä soittolista
  • Venyttele ennen ja jälkeen kävelyn

Pimeällä on syytä muistaa heijastin!

Varmista lisäksi, että kävelytavoitteesi on realistinen. Tähtää siihen, että liikkuisit joka päivä puoli tuntia. 

Kuuntele kuitenkin omaa kroppaasi. Voit ajan myötä vähitellen pidentää kävelymatkoja.

Muista myös, että maailma ei kaadu, jos et joka päivä käy kävelyllä. Ei haittaa pitää välipäiviä.

Jotta aamukävely tuntuisi pidemmälläkin tähtäimellä miellyttävältä, kannattaa välillä vaihdella reittiä. Siten kävely ei ala puuduttaa henkisesti.

Katso myös: Mitä jos lähtisitkin sauvakävelylle juoksemisen sijaan?

Lähde: WedMD

Lue myös:

    Uusimmat