Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

"Eines voi olla jopa terveellisempi" – Hanna Partaselta tärkeä muistutus lounaseväistä

10:42img
KATSO VIDEO: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, miten löytää juuri itselleen sopiva, terveellinen ja ravitseva lounas.
Julkaistu 08.02.2024 07:36

Emmi Niiniaho

Omat lounaseväät ja einekset voivat olla joko terveellisiä tai epäterveellisiä. Ravitsemusterapeutti kertoo, miten lounaseväistä saa ravitsevat ja terveelliset.

Mielikuva epäterveellisistä valmisaterioista on melko pinttynyt ihmisten mieliin.

Itse tehty lounas ei välttämättä kuitenkaan ole sen terveellisempi kuin eines, ravitsemusterapeutti Hanna Partanen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

– En ole itse mitenkään hirveän einesvastainen, eineksissäkin on "many shades of grey", Partanen toteaa.

Lue myös: Makaronilaatikko muuttuu epäterveelliseksi, jos teet sen näin – Hanna Partanen muistuttaa ruoanlaiton sudenkuopista

Esimerkiksi raejuustolla ryyditettyä kasvissosekeittoa ei voi Partasen mukaan verrata maksalaatikkoon.

– Ovathan ne ravitsemuksellisesti ihan eri kategoriaa.

Einekset eivät siis sinällään ole hyviä tai pahoja.

Esimerkiksi itse kotona tehdyn makaronilaatikon, joka sisältää vaaleaa makaronia, nauta-sikajauhelihaa, juustoa ja munamaitoa, lopputuloksessa voi olla melko paljon tyydyttynyttä rasvaa ja toisaalta vain vähän kuituja.

– Einesmakaronilaatikko voi olla jopa terveellisempi. Joskus ihmisillä on harha, että tämä on terveellisempi, koska olen tämän itse tehnyt, mutta aina se ei ole niin, Partanen toteaa.

Lue myös: Tiesitkö? Tässä on Suomen suosituin eines – järjetön miljoonamyynti

Miten itsetehdystä lounaasta saa terveellisemmän?

Evääksi otetaan usein jotakin mikrossa lämmitettävää, jolloin samaan kippoon ei tule ladottua raikasta salaattia. 

Partanen kertoo "mikroporkkananiksistään", joka takaa sen, että mikroeväidenkin kanssa saa hieman kasviksia.

eväät

Omista lounaseväistä jättää helposti pois kasvikset.

– Sillä välin, kun ruoka on lämpiämässä mikrossa 2–3 minuuttia, ehtii hyvin kuoria yhden tai kaksi porkkanaa ja rouskutella ne "alkuraasteeksi".

Jos evääksi on tehnyt taas salaattia, Partanen kehottaa kiinnittämään huomiota salaattipohjan valintaan. 

Melko ravintoköyhän lehtisalaatin sijaan Partanen suosittelee salaattien pohjaksi kaaliraastetta, koska kaalit ovat halpoja läpi talven.

– Säästää rahaa ja saa paljon parempia ravintoaineita, Partanen summaa.

Lue myös: Tätä einesruokaa himoitaan ympäri Suomen – ”maistuvat kaikkialla, kaikissa ikäryhmissä”

Lue myös: MTV:n makutestissä eineshampurilaiset – perusburgeri yllätti: "Mitä ihmettä?"

Katso myös: Näin valmistuu Harri Syrjäsen lohi-avokadosalaatti

1:00img

Kokki Harri Syrjäsen mukaan tämä salaatti on niin hyvää, että mies söisi pelkästään sitä loppuelämänsä.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Tuoreimmat aiheesta

Lounas