Monesti ihmisillä on mielikuva, että lämmin ruoka olisi ravitsevampaa kuin kylmä. Ravitsemusterapeutin mukaan ainoastaan ravintosisällöllä on merkitystä.
Kaikki ovat varmasti kuulleet elämänsä aikana ohjeen "syö vähintään kaksi lämmintä ateriaa päivässä".
Mutta miksi ruoan pitäisi olla juuri lämmintä?
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, että ravintoarvot eivät hirveästi eroa riippumatta siitä, onko ruoka kylmää vai lämmintä. Kyse on ennemminkin ihmisten mielikuvista.
Lue myös: Näitä asioita amerikkalainen ravitsemusasiantuntija ei tekisi: "Totuus kuitenkin on..."
Kylmä ruoka on ruokaa siinä missä lämminkin
Ihmiset saattavat joskus ajatella, että voileipäateria tai monipuolisesti täytetty ruokaisa patonki ei ole "oikeaa ruokaa", koska se on vain "pikainen kylmä välipala, jonka nappasin matkalla".
Kuitenkin lähes saman energiamäärän sisältävä lautanen, jossa on perunamuusia, lihapullia ja hieman salaattia on oikeaa ruokaa, koska se on lämmintä.
Ilmiössä on Partasen mukaan kyse siitä, miten ihmiset mieltävät syömänsä ruoan energiamäärän. Virheellinen mielikuva voi kuitenkin myöhemmin päivällä kostautua.
– Helposti miettii, että no voinhan minä syödä tässä illalla vaikka mitä, koska en syönyt päivällä kunnon ruokaa, Partanen sanoo.
Lue myös: Asiantuntija kertoo, ketkä eivät tarvitse D-vitamiinilisää: "Ihan turha ottaa purkista"
Kulttuurisidonnainen ilmiö
Partanen epäilee, että suhtautuminen kylmään ja lämpimään ruokaan on suomalaisille kulttuurisidonnaista.
– Meillä on totuttu ennen vanhaan tekemään maatilan töitä ja saatettiin jo aamulla syödä lämmin ruoka. Energian kulutus on ollut kovaa ja on tehty paljon fyysistä työtä.
Kahden lämpimän aterian sääntö onkin hieman kulttuurisidonnainen jäänne suomalaisille.
Esimerkiksi juuri voileipä mielletään välipalaksi, mutta pizza ruoaksi. Täytteet voivat olla pitkälti täysin samat, mutta toinen on vain lämmin.
– Tämäpä juuri. Eihän energiamäärä tai ravintosisältö muutu juuri miksikään sen perusteella, onko ruoka lämmitetty vai ei. Kyse on enemmänkin siitä, miten ihmiset asian mieltävät, Partanen sanoo.
Lue myös: Lounasbuffeteissa on yksi iso ongelma Suomessa – ravintola-ammattilainen kertoo karun faktan
Lue myös: Lääkäri määräsi hedelmiä ja vihanneksia "reseptillä" – millaiset olivat vaikutukset?
Katso myös: Astetta parempi eväslounas – ravitsemusterapeutin vinkit
10:42