Suomalainen keittiömestari muistuttaa, että tilliä ja kalaa ei kannata lisätä keittoon liian varhaisessa vaiheessa.
Kalakeitto on suomalaista perinneruokaa parhaimmillaan. Yksinkertaisesta reseptistä huolimatta kalakeiton valmistuksessa on monta vaihetta, jossa voi mennä pieleen.
Keittiömestari Matti Jämsenin mukaan kalan ylikypsentäminen on tyypillisin virhe, johon suomalaiset kotikokit sortuvat.
– Jos kala lisätään kiehuvaan keittoon, se menee lähes aina ylikypsäksi. Vaikka kyseessä olisi täysin raakakin kala, riittää, kunhan kalan lisää kulhon pohjalle ja kaataa kuuman liemen päälle, Jämsen neuvoo.
Jos kalakeittoa valmistaa useasta eri kalalajikkeesta, kannattaa muistaa, että ohut siikafilee kypsyy paksua lohipalaa nopeammin.
Tillimoka tekee liemestä kitkerän
Kalan lisäksi myöskään tilliä ei kannata lisätä keittoon liian aikaisessa vaiheessa.
– Jos tilli lisätään kiehuvaan keittoon liian aikaisin, liemi tummuu ja siitä tulee helposti kitkerän makuista, Jämsen muistuttaa.
Uudenlaista makua perinteiseen kalakeittoon saa käyttämällä ruokaan sokerisuolattua kalaa.