C-vitamiinia ei tarvitse syödä purkista, kun lisäät päivittäiseen ruokavalioosi kaksi keltaista kiiviä.
C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka edistää kasvua sekä luuston ja hampaiden muodostumista. Se toimii myös antioksidanttina eli suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta. C-vitamiinin liian vähäinen saanti aiheuttaa väsymystä ja infektioherkkyyttä, kertoo Fineli.
Onneksi päivittäisen C-vitamiinitarpeen saa täytettyä helposti syömällä vain kaksi keltaista kiiviä. Asia selvisi tutkimuksessa, joka julkaistiin Foods-alustalla marraskuussa, kertoo Health-verkkolehti.
Lue myös: Asiantuntija kertoo, ketkä eivät tarvitse D-vitamiinilisää: "Ihan turha ottaa purkista"
Tutkimustuloksen mukaan kahden keltaisen kiivin syöminen päivittäin kuuden viikon ajan nosti C-vitamiinin saantia 150 milligrammalla päivässä, jolloin tarvetta vitamiinilisälle ruokavaliossa ei enää ollut.
C-vitamiinin saantisuositus aikuisille on 75 milligrammaa vuorokaudessa. Yhdysvalloissa miehille on asetettu oma C-vitamiinin saantisuositus, joka on 90 milligrammaa vuorokaudessa.
Tutkimukseen osallistujat olivat yhdysvaltalaismiehiä.
Tutkijat huomasivat myös, että kiivien lisääminen päivittäiseen ruokavalioon johti siihen, että osallistujien kuidunsaanti lisääntyi.
Koska kiivien syöminen ei aiheuttanut muutoksia osallistujien elimistön tulehdustilaan tai aineenvaihduntaan, päättelivät tutkijat, että kiivien syöminen oli aineenvaihdunnallisesti turvallinen tapa lisätä C-vitamiinin määrää ruokavalioon, kertoo Health.
Lue myös: Ethän sorru tähän vitamiinimokaan? Pahimmillaan haitallista terveydelle
Kolminkertaisesti enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa
Keltaiset kiivit sisältävät noin 160 milligrammaa C-vitamiinia 100 grammaa kohden, mikä on noin kolme kertaa enemmän kuin appelsiinissa.
Vastaavan määrän C-vitamiinia saadaksesi sinun pitäisi syödä noin 100 grammaa tyrnimarjoja tai noin yksi keltainen paprika.
Lue myös: "Rautamyrkytykset ovat hengenvaarallisia" – syö rautalisää vain tässä tapauksessa
Suomalaisille kenties tutummat vihreät kiivit sisältävät puolestaan vajaat 70 milligrammaa C-vitamiinia 100 grammaa kohden.
Rekisteröity ravitsemusterapeutti Jacqueline Wyman kertoo Health-lehdessä, että kiivien lisääminen päivittäisiin aterioihin on käytännöllinen tapa saada C-vitamiinia, koska pienemmät kerta-annokset imeytyvät elimistöön helpommin kuin yksi suuri annos, kuten lisäravinteen sisältämät vitamiinit.
Lue myös: Pakastekasviksiin liittyy sitkeä harhaluulo – valmistaja kertoo, miksi niitä ostetaan nyt
Kolesteroliarvoja kohentava flunssan karkoittaja
Sen lisäksi, että kiivit ovat loistava C-vitamiininlähde, niistä saa myös muita terveyshyötyjä.
Tutkijat havaitsivat, että ihmiset, jotka söivät neljä keltaista kiiviä päivässä, raportoivat vähemmän vakavaa tukkoisuutta ja kurkkukipua kuin vertailuryhmän flunssapotilaat, jotka eivät syöneet kiivejä.
Kiivejä syövien ryhmän flunssaoireet myös hävisivät nopeammin kuin vertailuryhmäläisten oireet.
Lue myös: Harvardin ravitsemusasiantuntija neuvoo, miten kannattaa syödä hyvän aivoterveyden nimissä
Tutkimukset ovat osoittaneet myös, että säännöllinen kiivien syöminen voi lisätä hyvälaatuisen HDL-kolesterolin ja triglyseridien määrää veressä sekä alentaa verenpainetta.
Keltaiset kiivit voivat auttaa anemiaa sairastavia lisäämään ravinnosta saamaansa raudan määrää, sillä kiivien sisältämä C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, kertoo Health-lehti.
Lue myös: Hyödyt ja haitat: Kannattaako sitruunavettä juoda joka päivä?
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Health, Fineli, Foods, British Journal of Nutrition, Canadian Journal of Physiology and Pharmacology