Tiedätkö, millä kasviksella on ollut pihveihin verrattava rooli eteläisessä Italiassa?
Moni toivoo lisäävänsä ruokavalioon kasviksia, mutta lihan korvaaminen saattaa osoittautua kinkkiseksi pulmaksi. Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä -keittokirjan Riikka Sukulan kanssa kirjoittanut Alex Nieminen suosittelee valitsemaan munakoison, jos lihalle kaipaa korviketta kasvisten maailmasta.
– Italiassa sanotaan, että munakoiso on etelän lihaa. Kun etelä on ollut se köyhä alue, niin siellä munakoiso on ottanut tavallaan lihan aseman, Nieminen kertoo Makuja.fi-sivustolle.
Ruokakirjailijan mukaan munakoisoon liittyvät ennakkoluulot kannattaa haudata suosiolla.
– Suomessa munakoisoa käytetään turhan vähän ja ihmisillä on sellaisia ennakkoluuloja sitä kohtaan, Nieminen jatkaa.
Kunnon paistopinta tuo munakoisoon makua
Kun munakoisosta valmistaa esimerkiksi pääruoan, ei tarkoitus tietenkään ole saada sitä maistumaan pihviltä. Nieminen suosittelee kuitenkin lämpimästi munakoisoa sen monipuolisen makumaailman vuoksi.
– Eihän munakoisosta lihan tuntu tule, mutta siinä on monipuolinen makumaailma, Nieminen toteaa.
– Kun munakoisossa on kunnon paistopinta, niin sekin tuo sellaista kaivattua makua, hän jatkaa.
Munakoiso on kevyttä herkkua ja tästä syystä annoskokonaisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kun valmistaa kasvisruokaa, on tärkeää ottaa huomioon se, että pääruoka on niin täyttävä kuin tilaisuus vaatii.
– Totta kai pitää huolehtia myös siitä, että annos on ravintoarvoiltaan sellainen, että se on täyttävä. Proteiineja ei saa myöskään korvata esimerkiksi rasvalla, hän muistuttaa.
– Kun tekee tarpeeksi hyvää kasvisruokaa, niin olisi ihme, jos ihmiset alkavat sen jälkeen ihastelemaan sitä ja kysyisivät, että: "Where is the beef?", Nieminen toteaa.