Pyysin kirja-arvontaan osallistuvia kertomaan joulun suosikkireseptinsä. Vastauksia kertyi enemmän kuin kuvittelin, koska usein vaivannäkö karsii paljon porukkaa. Jouluisia reseptejä kertyi vastauksiin lopulta 26 kpl. Päätin jakaa ne tässä. Selatkaa läpi, josko sieltä löytyisi hauskoja vinkkejä joulupöytään tai pikkujouluherkutteluun! (Mukana oli myös Sivumausta löytyviä reseptejä, jotka jätin tästä pois. Kiitos kuitenkin luottamuksesta!) :)
Onnettarena toiminut numerogeneraattori valitsi tällä kertaa voittajaksi luvun 23, josta löytyi Tuula ja hänen jouluisten karjalanpiirakoiden suolainen päällyste. Laitan Tuulalle mailia ja postitan Åsa Swanbergin Talven makuja -kirjan perille sopivasti keskelle joulunalustunnelmaa. Onnea voittajalle!
SUOLAISET
Kotoinen maksapatee Resepti: Kati Spets
500 g jauhettua maksaa
2 sipulia
2 rkl voita tai margariinia
2 dl korppujauhoja
4 dl kuohukermaa
3 munaa
1/2 rkl suolaa
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl valkopippuria
1 tl meiramia
10 anjovisfileetä
(lientä)
1. Hienonna sipulit ja hauduta rasvassa. Pane korppujauhot turpoamaan kermaan. Vatkaa munat vaahdoksi. Hienonna anjovisfileet. 2. Yhdistä kaikki ainekset ja mausta seos. 3. Vuoraa noin 11/2 litran vetoinen vuoka leivinpaperilla tai ohuilla silavaviipaleilla. Kaada seos vuokaan, mutta jätä neljännes korkeudesta nousemisen varaa. 4. Peitä foliolla ja pane reunalliseen uunipannuun 175 asteiseen uuniin. Kaada pannulle vettä ja kypsennä pateeta noin kaksi tuntia. 5. Kumoa jäähtyneenä vuoasta.
Ohje: Martat
Jämäpizza Resepti: Mirjam
25 g hiivaa
2 dl vettä
3/4 tl suolaa
4 1/2 dl durumvehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
joulukinkkua
juustolautaselta ylijääneitä juustoja
mitä jääkaapista löytyy
Joulukinkku (5 kg) Resepti: Aila
Useamman tunnin uunin lämmittelyn jälkeen kinkku laitettiin 260 asteiseen uuniin noin 45 minuutiksi, jolloin pintaan saatiin upea väri ja rapeus. Kinkku saa odotella tovin, kunnes uuni on jäähtynyt 160 asteeseen ja sitten muutama tunti paistoa, kunnes sisälämpö on 68-70 astetta; tämä kompromissina kaikille syöjille. Lämpö nousee vielä pari astetta uunista ottamisen jälkeen. Kinkku ei ole kinkku ilman itsetehtyä vahvaa sinappia.
Perunalaatikko Resepti: marjo66
Perunamuusiin lisään vehnäjauhoja ja jätän pöydälle muutamaksi tunniksi. Sitten lisään munan/munia, siirappia, suolaa ja kanelia. Uunivuokaan odottamaan aattona uuniin pääsyä.
Tuloksena on perunalaatikko. Määristä en osaa mitään sanoa, aina olen vain mutu-tuntumalla aineet heittäny sekaan (sama juttu jo muusin teossakin)
Taatelit pekonilla Resepti: Elukka
Eli taateleitten sisään pala Aurajuustoa ja puolikas pekonisiivu ympärille.
Voi kiinnittää cocktailtikulla ettei leviä. Pannulla paistetaan rapeaksi.
Rosolli Resepti: leena
porkkanaa
punajuurta
perunaa
silakoita
omena
suolakurkkua
Maustekastike: valkoviinietikkaa
suolaa
sokeria
valkopippuria
vettä
Tarjoillaan vaaleanpunaisen(punajuurien keitinliemellä värjätty) kermavaahdon kera.
Konjakkigraavilohi Resepti: West84
1 lohifile
hivenen konjakkia
karkeaa merisuolaa
rouhittua mustapippuria tai rosepippuria
hienonnettua tilliä
2 tl sokeria
Poista fileestä ruodot. Sivele vähän konjakkia fileen pintaan. Hiero karkeaa merisuolaa ja rouhittua pippuria sekä lisää 2 tl sokeria ja hienonnettua tilliä kalan päälle. Kääri file tiukkaan kelmuun ja pane jääkaappiin vuorokaudeksi.
Lihapullat Resepti: Marja-Liisa
Perinteisellä sipulikeittopussin ohjeella ja lisäksi tuhdisti makua mausteista – cayennepippuria, persiljaa, sinappia.
Jouluisten karjalanpiirakoiden suolainen päällyste Resepti: Tuula
Purkki ranskankermaa ja rahkaakin on hiukan laitettu mukaan
Punasipulia ihan pieneksi hakattuna
Kylmäsavulohta pieneksi hakattuna
Sekoitetaan keskenään, lisätä voi vaikka sitruuna- tai mustapippuria, ihan maun mukaan.
Kylmäsavulohimousse Resepti: tiiti66
Kylmäsavulohesta tehty mousse, jota voi syödä perunan kanssa jouluruoalla mutta myös herkutella leivän päällä `huikopalana`. Ohjeena suurinpiirtein:
400g kylmäsavustettua lohta
1 punasipulia
2 dl kuohuhermaa
250g maitorahkaa
250g kermaviiliä
1 rkl sokeria
hyppysellinen mustapippuria
hyppysellinen suolaa
loraus sitruunan mehua
1 dl tuoretta tilliä silputtuna
MAKEAT JA LEIVONTA
Taatelikakku Resepti: Paula
1,5 dl vettä
500 g kivettömiä, kuivattuja taateleita
200 g voita
2 kananmunaa
2,5 dl sokeria
0,5 dl ruokakermaa
4,5 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
1 rkl ruiskorppujauhoja
Mittaa vesi ja taatelit kattilaan ja anna kiehahtaa, lisää sitten joukkoon voi. Anna kiehua viitisentoista minuuttia, kunnes taatelit pehmenevät ja seos muuttuu hillomaiseksi. Ota seos liedeltä ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Odota, kunnes seos on jäähtynyt ja lisää joukkoon kananmunat samalla vatkaten. Voitele kakkuvuoka voilla ja leivitä ruiskorppujauhoilla. Siirrä vuoka jääkaappiin odottamaan. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Lisää taikinaan sokeri ja kerma ja vatkaa taikina tasaiseksi. Sekoita jauhojen joukkoon sooda, leivinjauhe ja vaniljasokeri ja lisää seos taikinaan. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia.
Tuplasuklaaruudut Resepti: benkku
(Kotivinkistä poimittu)
15 henkilölle/30 min, 30 min paistamiseen + 10 min koristeluun.
Pohja:
175 g voita
3 dl sokeria
3 kananmunaa
1 ½ dl kaakaojauhetta
1 ½ dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
½ dl siirappia
Suklaakuorrute:
2 dl kuohu- tai vispikermaa
½ dl siirappia
200 g tummaa suklaata
Pinnalle:
10-15 isoa vaahtokarkkia
10-15 kolakarkkia (Dumleja tai kolairtokarkkeja)
1 dl suolapähkinöitä.
(Mie laitoin kuivattuja karpaloita, cashewpähkinöitä, suolapähkinäitä ja Fazerin sinivalkoisia konvehteja pilkottuna, itsenäisyyspäivästä kun oli kyse.
Yhdistä kuivat ainekset keskenään. Vaahdota paloiteltu, huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi seokseksi. Lisää kananmunat koko ajan vatkaten. Lisää siirappi ja jauhoseos voi-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
Vuoraa 20×30 cm vuoka leivinpaperilla, tasoita taikina vuokaan. Paista ruutuja 175 asteessa, uunin keskitasolla 30 min. Pohja saa jäädä sisältä kosteaksi.
Valmista kuorrute. Kiehauta kerma ja siirappi kattilassa. Lisää kädenlämpöiseen seokseen paloiteltu suklaa. Kaada suklaakuorrute paistetun levyn päälle ja koristele haluamallasi tavalla. Anna kakun jäähtyä jääkaappissa ja leikkaa jähmettnyt levy ruuduiksi. (säilyy hyvänä 2-3 vrk jääkaapissa).
Luumukääretorttu Resepti: Minna
Tumma kääretorttupohja ja täytteeksi maitorahkaa, kuohukermaa ja luumumarmeladia.
Hedelmäinen joululeipä Resepti: Hanna
2kpl
50 g tuorehiivaa
6 dl vettä
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl ruususuolaa
1 dl kauraleseitä
1 dl kaurahiutaleita
n. 10 dl vehnäjauhoja
1 dl pähkinäsekoitusta ruohittuna
1 dl kuivattuja aprikooseja silputtuna
1 dl kuivattuja luumuja silputtuna
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja suola. Sekoita joukkoon kauraleseet, kaurahiutaleet ja jauhoja sen verran, että taikinasta tulee vellimäistä. Lisää rouhitut pähkinät sekä silputut aprikoosit ja luumut. Alusta taikinaan loput jauhoista ja vaivaa kimmoisaksi. Kohota liinalla peitettynä noin tunti.
Jaa taikina kahtia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla alustalla. Muotoile taikinasta kaksi pitkulaista leipää ja nosta ne litran vetoisiin leipävuokiin. Kohota vielä 15 minuuttia. Koristele leivät halutessasi esimerkiksi saksanpähkinöillä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä.
Bataattirieskat Resepti: Murmeli
1/2 litraa paksuhkoo bataattilaatikkoo/massaa
2 dl täysmaitoo
25 g sulatettua voita
1 kananmuna
1 tl suolaa ja ripaus muskottia
2 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
Aluksi bataattimuusin joukkoon kaikki muut aineet paitsi jauhot. Sitten jauhot pikku erissä, sekoitetaan hyvin. Tästä tulee 8 isohkoa rieskaa, jaa taikina siis kahdeksaan osaan. Leivinpaperilla vuoratulle pellille litistellään rieskoiksi. Paistetaan 250 asteessa n. 10 min (riippuen uunista), kunnes kiva ruskee pinta.
Kirsikkaiset pähkinä-suklaamakeiset Resepti: sikkuralla
250 g kookosrasvaa
250 g taloussuklaata
100 g Hasselpähkinärouhetta
100 g Punaisia kirsikoita, pieneksi paloiteltuna
2 dl piparkakkurouhetta
1 tl Vaniljasokeria
Appelsiini-pähkinäsuklaa Resepti: HannaKoo
n. 30 kpl
200 g kookosrasvaa
200 g taloussuklaata
75 g hasselpähkinärouhetta
puolikkaan appelsiinin raastettu kuori (mielellään luomu / hyvin pesty)
Sulata kookosrasva ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä, sekoita koko ajan.
Lisää hasselpähkinärouhe ja appelsiinin raastettu kuori.Jaa pieniin karamellivuokiin ja laita jääkaappiin kovettumaan.
Piparkakkutaikina Resepti: Kaisa
Piparkakut, jotka muuten noudattavat tavanomaisia reseptejä (200 g voita, 2 dl sokeria, 2 dl siirappia, 2 munaa, 2tl soodaa ja 9 dl vehnäjauhoja), mutta mausteita laitetaan reilusti ja mielummin mittaamatta:
noin 4 tl kanelia
3 tl kardemummaa
3 tl neilikkaa
3 tl inkivääriä
3 tl pomeranssinkuorta
vajaa tl muskottipähkinää.
Mummu laittoi vielä maustepippuriakin, mutta sitä ei ollut maustekaapissani
Aurajuustopiparit Resepti: tiina
Tehdään Aurajuustosta, tuorejuustosta, creme fraichesta ja (ruoka)kermasta tahna, pursotetaan nätisti pipareiden päälle, pinnalle koristeeksi puolikas kuivattu aprikoosi tai viikuna.
Tiramisun makuinen joulukakku (Hellapoliisilta)
Resepti: kiiu
Pohja:
1 pss LU Fanipala Vihreä Omena (muutama koristeluun)
Täyte:
5 liivatelehteä
2 1/2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g Valio maustettu rahka Tiramisu (hyla)
1 tl vaniljasokeria
n. 1/2 dl tomusokeria
2 rkl kahvi-, tai kahvi-rommilikööriä
Rocky Road Resepti: Pilvi
tummaa suklaata sulatettuna
pistaasipähkinöitä rouhittuna
minivaahtokarkkeja
keksimuruja
jne.
Ainekset vain sekaisin vuokaan ja jääkaappiin jähmettymään.
Rocky Road Resepti: Jolana
Leila.se-sivulta
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Blanda samtliga ingredienser i en skål, gärna lite slarvigt och spara lite till garnering.
Fyll rocky roadsmeten i en plåt, strö över lite garnering cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När chokladen har stelnat så skär upp din/ Leilas Rocky Road i mumsbitar...