Raaka-aineena ruis: Iisan Danish breakfast style -muffinssit
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden seitsemännessä jaksossa valmistettiin rukiisia herkkuja. Tässä Iisan luomus.
Kuivat raaka-aineet
- n. 2,5 dl täysjyväruisjauhoja
- n. 2,3 dl spelttijauhoja
- 5-6 rkl kaakaojauhetta (sokeroimaton)
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl merisuolaa (+ hieman koristeeksi pinnalle)
Kosteat raaka-aineet
- 3 munaa
- 2,5 dl full-fat kookosmaitoa
- n. 1,5 dl vaahterasiirappia
- 1,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
- 100g 75% tummaa suklaata, pilkottuna
Karhunvatukkavoin raaka-aineet
- n. 110g voita
- n. 1,5 dl tuoreita karhunvatukoita (n. 0,8 dl voihin ja loput koristeluun)
- 4 tl hunajaa (voi säädellä määrällä makeutta)
- ripaus sormisuolaa
Koristeluun
- 1 dl ruisleseitä
- 2 rkl sokeria/fariinisokeria/vaahterasiirappia
- n. 1 rkl kookosöljyä pannulle
Valmistusohje
Valmistus:
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita muffinivuokaan 12 kappaletta muffinipapereita. Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään kulhossa.
2. Riko munat eri kulhoon ja vatkaa niitä käsin noin minuutin ajan. Lisää sen jälkeen kookosmaito, vaahterasiirappi ja oliiviöljy samalla sekoittaen. Yhdistä kuivat ja märät ainekset keskenään. Pilko tumma suklaa ja yhdistä puolet siitä taikinaan. Käytä nuolijaa apuna sekoittamisessa ja varo ettet sekoita taikinaa liikaa.
3. Jaa taikina tasaisesti vuokiin ja lisää päälle loput suklaasta. Paista n. 15-20 minuuttia. Valmista karhunvatukkavoi sillä aikaa. Vatkaa huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella. Yhdistä tämän jälkeen marjat joukkoon. Sekoita kunnes marjojen rakenne rikkoutuu, mutta älä vatkaa liikaa, jotta voi ei juoksetu. Laita valmis voi jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
4. Uunin jälkeen ripottele muffinssien pinnalle merisuolaa/sormisuolaa ja nosta tarjoiluastialle (esim. puinen taso/tarjoitin/leikkuulauta.)
5. Ota karhunvatukkavoi jääkaapista. Annostele tarjoiluastialle tai kulhoon muffinssien viereen. Lisää koristeeksi reunoille tuoreita karhunvatukoita.
6. Karamellisoi paistinpannulla ruisleseitä sokerissa. Älä polta. Murenna seos. Voit ropisuttaa leseitä muffinien ja voin päälle.
HOX! Vaahterasiirapin määrällä voit säädellä makeutta. Osan sen määrästä voi myös korvata mm. banaanilla saadakseen terveellisemmän vaihtoehdon esimerkiksi aamupala pöytään.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa