Mansikoiden pakastus: Tarvitseeko joukkoon lisätä sokeria?
Kesä ja syksy ovat Suomessa säilönnän kulta-aikaa. Marttaliiton asiantuntija antoi Huomenta Suomessa vinkit raaka-aineiden säilöntään.
S-ryhmä kertoi heinäkuussa, että suomalaisiin on iskenyt säilöntäinto ja tämä näkyy muun muassa etikan myynnin kovana kasvuna.
Marttaliiton asiantuntija Niina Silanderin mukaan säilöntä ja omavaraisuus ovat trendejä, jotka toistuvat vuodesta toiseen.
– Joka kesä ja syksy meiltä kysytään paljon säilönnästä ja mielellään neuvomme.
Katso myös: Mansikan kannan poisto helposti: Kekseliäällä kikalla ei tule hävikkiä! Juttu jatkuu videon alla.
Viime viikkojen helteet kypsyttivät kotimaiset mansikat, joten monissa suomalaiskodeissa säilötäänkin tällä hetkellä nimenomaan tätä herkkumarjaa. Monet pakastavat mansikoita tai tekevät niistä hilloja ja mehuja.
– Lisäksi kotipuutarhoissa ovat kypsyneet jo pitkään raparperit. Ehkä jo ensimmäistä satoa saadaan kesäkurpitsoistakin.
Huolehdi aina hygieniasta: "Vältetään homehtuminen"
Raaka-aineita säilöessä ei Silanderin mukaan voi kovin pahoihin virheisiin sortua, vaan useimmiten kyse on mielipide-eroista valmistustavoissa.
– Yksi asia, minkä ottaisin huomioon kaikissa säilöntämenetelmissä, on hygienia. Kun säilötään satoa, pyritään säilömään vain ensiluokkaisia marjoja ja vihanneksia. Ei missään nimessä homeisia.
Lisäksi raaka-aineita tulisi käsitellä hygieenisesti säilönnän aikana sekä silloin, kun raaka-aineita käytetään.
– Puhtaalla lusikalla aina sieltä hillopurkista. Silloin vältetään homehtuminen.
Miten mansikat kannattaa säilöä? Tarvitseeko pakastettaviin mansikoihin lisätä sokeria? Kauanko marjat ylipäätään säilyvät pakastimessa? Katso videolta jutun yltä Marttaliiton asiantuntijan vinkit!
Koko säilöntähaastattelun voit katsoa alta:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"