Minkä värinen kananmunasi keltuainen on? Se paljastaa oleellisen tiedon
Mitä kananmunan keltuaisen väri kertookaan kananmunasta?
Oletko koskaan huomannut, että joissain kananmunissa keltuainen on huomattavasti tumman keltaisempi kuin toisissa? Keltuaisen väri ei välttämättä kerro kyseisen munan terveellisyydestä, mutta se kertoo paljon munan munineesta kanasta.
Luomu- ja ulkokananmunissa keltaisempi keltuainen
Laitilan kanatarhalta kerrotaan keltuaisen värin määrittyvän siitä, mitä kana syö. Luomumunissa ja ulkokanan munissa on usein tummankeltainen keltuainen, sillä kanat ulkoilevat ja syövät paljon ruohoa. Luomurehuun ei lisätä väriaineita, minkä vuoksi keltuainen on talvisaikaan vaaleampi.
Jos keltuainen on siis tumma, syöt hyvin todennäköisesti luomu- tai ulkokananmunaa. Tutkimusten mukaan keltuaisen väri ei kuitenkaan välttämättä kerro kananmunan terveellisyydestä. Tummemmissa keltuaisissa on tutkimusten mukaan sama määrä proteiinia ja rasvaa, kuin vaaleissakin. Tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että laitumella kasvaneiden kanojen munissa saattaa olla hieman enemmän omega-3-rasvahappoja ja vitamiineja sekä vähemmän kolesterolia. Tämä johtuu siitä, että kanojen ruokavalio on ollut terveellisempi ja luonnollisempi.
Lähteet: Laitilan kanatarha, Time, Kitchn
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka