Vaalea vai tumman oranssi? Tämän oleellisen seikan keltuaisen väri paljastaa kananmunasta
Oletko koskaan huomannut, että joissain kananmunissa keltuainen on huomattavasti keltaisempi kuin toisissa? Väriero ei kuitenkaan kerro mitään kananmunan terveellisyydestä, vaan siitä, mitä kana on syönyt.
Videolla esitellään kätevä vinkki raa'an ja kypsän kananmunan erottamiseen toisistaan.
Kauppojen hyllyiltä löytyy usein sekä ruskeita että valkoisia kananmunia, mutta toisin kuin moni luulee, nämä kananmunat eivät eroa toisistaan muuten kuin väriltään. Ruskeat munat ovat ruskeiden kanojen, valkoiset taas vaaleiden kanojen munimia. Ravintosisällöltään nämä munat eivät siis poikkea mitenkään.
Mutta miten on keltuaisten laita? Osissa kananmunista keltuainen on nimittäin huomattavasti tummempi kuin toisissa.
Keltuaisen väri kertoo siitä mitä kana syö
Today-sivuston uutisen mukaan Yhdysvaltojen maatalousministeriön tekemä tutkimus on nyt osoittanut, että keltuaisen väri ei vaikuta kananmunan ravintoarvoon.
Kaikki keltuaiset sisältävät valkuaisiin verrattuna vähemmän vettä ja proteiinia, mutta enemmän rasvaa. Suurin osa kananmunan vitamiineista ja kivennäisaineista löytyy kuitenkin keltuaisesta. Näiden joukkoon kuuluvat muun muassa rauta, A-vitamiini, D-vitamiini, fosfori, kalsium, tiamiini ja riboflaviini.
Sen sijaan, että keltuaisen väri kertoisi terveellisyydestä, se kertoo paljon siitä, mitä kana syö.
Luomu- ja ulkokananmunissa keltuainen on tummankeltainen siitä syystä, että kanat saavat ravinnokseen tuoretta ruohoa ja ulkoilevat paljon. Kasvipigmentit värjäävät keltuaisen oranssiksi, kun taas maissista tai vehnästä koostuva ruokavalio pitää munan keltuaisen vaaleampana.
Lähde: Today
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"