Mitä voinmakuiset popcornit todellisuudessa ovat? Et ehkä enää osta, kun saat tietää
Jos haluat popcorneihisi aitoa voin makua, kannattaa suosiolla valmistaa ne itse.
Oletko joskus ripotellut ”voinmakua” popcornien päälle suoraan purkista – siis sitä keltaista jauhetta? Ei varmaan tule yllätyksenä, että tuotteella ei ole mitään tekemistä oikean voin kanssa.
Voinmaku saadaan aikaan aromeilla
Kaupoissa ja elokuvateatterissa myytävät popcornmausteet ovat useimmiten todellisia suola- ja lisäainepommeja. Esimerkiksi voinmakuinen mauste sisältää merkistä riippuen lähinnä sokeria, suolaa ja aromeita. Jauheen väri voidaan saada aikaan esimerkiksi maustekurkumalla.
Suomalaisvalmisteinen voinmakuinen mauste sisältää: Glukoosia, maltodekstriinia (maissi), aromeita (voi), suolaa 5,2%, uutteeita (kurkuma), E551 (piidioksidi eli paakkuuntumisenestoaine ja kiillotusaine)
Amerikkalaisvalmisteinen voinmakuinen mauste sisältää:
Osittain hydrattua soijaöljyä, suolaa, beetakaroteenia, Tertiaarista butyylihydrokinonia (synteettinen säilöntäaine), polydimetyylisiloksaania (silikoni-pohjainen kemiallinen kemikaali, joka estää vaahtoamisen) sekä voiaromia.
Tuotteilla ei siis ole mitään tekemistä aidon voin kanssa, kuten jo nimestäkin voi toki päätellä. Voinmakuinen ei ole voita.
Sama pätee mikropopcorneihin. Tältä näyttää voinmakuisten mikropoppareiden ainesosaluettelo:
Voinmakuiset mikropopcornit:
Maissinjyvät (76,4%), palmuöljy, suola, luontainen aromi, hapettumisenestoaine (rosmariiniuute).
Tee kotona maukkaita popcorneja
Unohda valmiit mikropopparit! Kokeile popcornien valmistamista kotona kattilassa.
1. Laita kattilaan lämpenemään noin kolme ruokalusikallista öljyä - esimerkiksi rypsiöljy kestää hyvin kuumentamisen. Tässä vaiheessa öljyn joukkoon kannattaa lisätä muutama testijyvä ennen kuin kattilan kansi suljetaan.
VINKKI: Jos haluat aitoa voin makua poppareiden, valmista ne ruskistetussa voissa!
2. Jyvien poksahtaessa voidaan olla varmoja siitä, että öljyn lämpötila on oikea. Ota kattila pois liedeltä ja lisää öljyn joukkoon noin desilitra popcornin jyviä ja sulje kansi.
3. Nosta kattila takaisin liedelle kun jyvät alkavat poksahdella ja heiluttele kevyesti kattilaa liedellä. Älä ota kantta pois.
4. Kun poksahtelut hidastuvat, ota kattila pois levyltä.
5. Herkuttele!
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa