Ovela kikka halvempaan kalakeittoon ja kaksi kevyttä säästösoppaa – "Nopea, helppo ja hyvin edullinen arkiruoka"
Erilaiset huokeista raaka-aineista valmistuvat keitot ovat tammikuun takuuvarmoja arjen pelastajia.
Tammikuussa moni haluaa keventää niin ruokavaliossaan kuin ruokakuluissaankin. Tähän tarkoitukseen täydellisiä ruokia ovat erilaiset keitot.
Esimerkiksi sesongin raaka-aineista valmistettu sosekeitto ei hinnallaan päätä huimaa, mutta maistuu taatusti pakkaspäivän lämmittäjänä.
Kalakeittoakin voi valmistaa huokeammin. Nappaa alta soppavinkit tammikuulle!
Soppaa sesongin kasviksista
Yksi arjen takuuvarma säästöruoka on kasvissosekeitto.
Sosekeiton voi valmistaa monenlaisista kasviksista, juureksista tai niiden yhdistelmästä. Ruokalajia tehdessä on hyvä pitää mielessä sesongit, niin tuoreita raaka-aineita saa haalittua soppaan entistäkin edullisemmin.
Tammikuussa sesongissa ovat juureksista esimerkiksi porkkanat, bataatti, maa-artisokka sekä mustajuuri.
Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen vinkkasi aiemmin MTV Uutisille oman suosikkiohjeensa.
– Meidän perheen suosikkimme on kasvissosekeitto, jota teemme usein. Rikastan keittoa usein kuivatuilla linsseillä ja heitän sekaan. Se on nopea, helppo ja hyvin edullinen arkiruoka.
Nappaa edullisen keiton ohje: Porkkana-linssikeitto – helppo keitto kauden edullisista raaka-aineista
Kalakeittoa halvemmalla
Perinteinen lohikeitto ei välttämättä ole se edullisin vaihtoehto, mutta sopan valmistuksessa on kuitenkin mahdollista pihistää! Kaupan tarjous- tai punalappuhyllystä saattaa löytää huokeaan hintaan savulohta, joka tuo mahtavaa makua lohisoppaan.
Kannattaa muistaa myös Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partasen vinkkaama kalakeittokikka:
– Voi valita pakastealtaasta kilohinnaltaan hieman halvempaa kalaa ja yhdistellä tyyriimmän kalan kanssa, Partanen vinkkasi MTV:lle aiemmin ja jatkoi:
– Kalakeittoon saa kivaa makua, kun siihen laittaa pakastekalaa ja savukalaa. Voi yhdistää vaikka seitä ja savusiikaa, kun vaaleita kaloja ovat molemmat.
Voit tuunata esimerkiksi tätä ohjetta: Kermainen lohikeitto – paras lohikeitto valmistuu savulohesta
Keittojen klassikko kaalista
Sesongissa oleva kaali on paitsi terveellistä ja kevyttä, myös hyvin edullista ruokaa. Yksi kaaliruokien klassikoista on lämmittävä kaali-jauhelihakeitto, joka valmistuu yllättävän vähällä vaivalla.
Kaalikeiton hyvä puoli on myös se, että tämä ruoka vain paranee seistessään pari päivää jääkaapissa. Voit siis keittää kaalikeittoa ison kattilallisen ja nauttia siitä useampana päivänä.
Kokeile kotona: Hellapoliisin kaali-jauhelihakeitto
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"