Raati maisteli 99 juustoa – Suomen parhaat on nyt valittu
Suomen parhaat juustot palkittiin viikonloppuna Jyväskylässä.
Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen, Suomen Pienjuustolayhdistyksen ja Juustonvalmistajain säätiön järjestämässä valtakunnallisessa laatuarvioinnissa valittiin Suomen parhaat juustot 2024.
Juustojen laatukilpailun sarjavoittajat 2024
Emmental: Bomarsund 45+, ÅLANDSMEJERIET ÅCA
Edam/Gouda: Gouda 45+ , ÅLANDSMEJERIET ÅCA
Murukolojuustot: Oltermanni Monterey Jack, Valio Oy Haapaveden tehdas
Kittijuustot: Alppila, Helsingin Meijeriliike
Erikoisjuustot: Valio Keisarinna, Valio Oy Lapinlahden tehdas
Homejuustot: Valio Aura, Valio Oy Äänekosken tehdas
Kevytjuustot: Valio Salaneuvos 17 % gouda juusto, Valio Oy, Joensuun tehdas
Cheddarjuustot: Aito Cheddar Vintage, Jukolan Juusto Oy
Maustetut, kypsytetyt juustot: Juustoportti Viinitarhurin juusto, Juustoportti Food Oy
Tuorejuusto maustamaton: Valio Viola maustamaton tuorejuusto laktoositon, Valio Oy, Joensuun tehdas
Tuorejuusto: Valio Viola Meksiko tuorejuusto laktoositon, Valio Oy Joensuun tehdas
Tuorejuusto Leipäjuusto: Jukkolan leipäjuusto, Jukkola Food
Tuoreet Erikoisjuustot: Porlammin Ruska Munajuusto, Porlammin Meijeri Oy
Salaattijuustot: Valio salaattijuusto kuutioina 180g, Valio Oy Äänekosken tehdas
Sulatejuustot: Valio Koskenlaskija kylmäsavuporo 250g laktoositon, Valio Oy Vantaan tehdas
Ruokatieto Yhdistys ry:n mukaan kilpailuun osallistui 99 suomalaista juustoa, joita arvioitiin 15 kilpailusarjassa. Sarjojen voittajista valittiin lopulta vielä paras kypsytetty juusto ja tuorejuusto.
Kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina Kirja, Ruoka ja Viini -messuilla pidetyssä juustonäyttelyssä Jyväskylässä.
Suomen parhaat juustot 2024
Ehdokkaita arvioi kussakin sarjassa neljän juustoasiantuntijan raati, joiden jäsenet edustivat muun muassa eri juustonvalmistajia, kauppaa, ruokatoimittajia, Ruokavirastoa ja luonnonvarakeskus Lukea.
Raadin jäsenet antoivat juustoille pisteitä kolmessa kategoriassa, jotka olivat ulkonäkö, rakenne sekä maku ja haju. Lopullisissa pisteissä painotettiin kunkin juustoryhmän tärkeimpiä ominaisuuksia, joista maku on kuitenkin aina tärkein
Parhaaksi kypsytetyksi juustoksi sijoittui Jukolan Juusto Oy:n valmistama Aito Cheddar Vintage. Juustoa makua luonnehdittiin puhtaan voimakkaaksi cheddarin mauksi, johon kiteet tuovat mukavaa rouskuvuutta.
Parhaaksi tuorejuustoksi sijoittui sen sijaan Valio Oy Joensuun valmistama Valio Viola maustamaton tuorejuusto. Juuston makua kuvattiin tasaiseksi, hyväksi. Erityiskiitoksen juusto sai raikkaasta mausta.
Yleisön suosikkijuustoksi nousi puolestaan Valio Keisarinna, jonka täyteläisen aromikasta makua ja mukavan lohkeavaa rakennetta kehuttiin.
Katso myös: Makutestissä kevyemmät kermajuustot
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"