Soijakastike huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Maustekastikkeiden oikeat säilytyspaikat voivat yllättää
Kuuluvatko maustekastikkeet ja säilykkeet jääkaappiin vai ei?
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aikaisemmin, että ketsuppivalmistaja Heinz oli vihdoin linjannut siitä, kuuluuko ketsuppi säilyttää huoneenlämmössä vai jääkaapissa.
Suurimmassa osassa maustekastikkeita ja säilykkeitä lukee pakkauksen kyljessä, että avaamisen jälkeen tuotetta tulisi säilyttää juuri jääkaapissa. Tarvitseeko tätä ohjenuoraa aina seurata ja mitä tuotteelle tapahtuu, jos sitä pitääkin huoneenlämmössä?
Mitkä ovat tuotteen pääraaka-aineet?
Delishin selvityksen mukaan maustekastikkeiden ja säilykkeiden säilyttäminen jääkaapissa pidentää yleisesti ottaen merkittävästi niiden käyttöikää.
Toisaalta maustekastikkeen säilytyspaikkaa määrittävät myös ainekset, joista kastike on tehty.
Suola ja etikka ovat tärkeimmät ainesosat monien maustekastikkeiden säilymiseen ja haitallisten bakteerien hillitsemiseen. Jos nämä ainesosat ovat ensimmäisten joukossa tuoteselosteessa, kastikkeita voidaan todennäköisesti säilyttää huoneenlämmössä.
Jos tuotteen pääraaka-aineisiin kuuluu kuitenkin tuoreita hedelmiä tai vihanneksia, kuten hilloissa, pestoissa, salsoissa ja esimerkiksi suolakurkuissa, tuote kannattaa ehdottomasti säilyttää kylmässä avaamisen jälkeen epätoivottujen bakteerien torjumiseksi.
Majoneesi ja sinappi kannattaa myös säilyttää jääkaapissa avaamisen jälkeen.
Mitä tehdä soijakastikkeelle tai kalakastikkeelle?
Maustekastikkeet, kuten soijakastike ja kalakastike voivat säilyä huoneenlämmössä jopa kuusi kuukautta.
Jos käytät niitä ruoanlaitossa usein, niitä voikin säilyttää hyvin muiden kuiva-aineiden kanssa. Jos käytät kastikkeita kuitenkin vain harvakseltaan, ne kannattaa säilöä jääkaappiin, missä ne voivat pysyä käyttökelpoisina jopa pari vuotta.
– Luulen, että vaahterasiirappi on yksi mauste, josta ihmiset ovat aina yllättyneitä, että sitä tulisi säilyttää jääkaapissa avaamisen jälkeen, ruokatoimittaja Brooke Caison toteaa.
Jos et ole varma siitä, kannattaako tuotetta säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä, jääkaappi on usein turvallisin vaihtoehto.
Lue myös: Missä kananmunia tulisi säilyttää, ja miksi "keski-ikäinen muna" on paras? Lue munafaktat!
Katso myös: Oletko koskaan kuullut tästä kulttimaineen saavuttaneesta McDonald's-dipistä?
Lähde: Delish
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa