Nyt kokataan kukkakaalista! Kokeile syksyn täydellistä lohturuokaa, juustoista kukkakaaligratiinia.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin elokuussa kotimaisen kukkakaalin kaipaavan kuluttajien apua. Muutama vuosi sitten Suomessa kampanjoitiin käyntiin kukkakaalitalkoot, kun kotimaista kasvista kypsyi yhtäkkiä yli äyräiden ja sadot uhkasivat mädäntyä pelloille.
Nyt kukkakaalitalkoille on taas tarvetta, sillä satoa on kypsynyt kerralla suuri määrä.
– Tilanne on akuutti. Tällä hetkellä pelkästään meidän viljelijöillä on jäämässä peltoon ja varastoon 30–60 lavallista loistavalaatuista tavaraa. Monen viikon sato valmistuu yhtä aikaa, suomalaiselta Tuoreverkko-vihannestukulta kerrottiin.
Lue myös: Valtavaa määrää halpoja kasviksia uhkaa kurja kohtalo: "Tilanne on akuutti"
Syntisen hyvä kukkakaaligratiini
Yksi herkullinen tapa syödä kukkakaalia on upottaa kasvista syntisen hyvään gratiiniin. Kukkakaaligratiinin helpon ohjeen vinkkaa ruoka-alan monitaituri, Hellapoliisina tunnettu Kati Jaakonen.
– Syksyn ehdoton herkkuruoka on gratinoitu kukkakaali. Voit käyttää perinteisen valkoisen kukkakaalin lisäksi myös värikkäitä kukkakaaleja, Kati vinkkasi viime vuonna.
Katin kukkakaaligratiinista saa myös helposti raaka-aineita varioimalla gluteenittoman tai täysin vegaanisen.