Metsät pursuavat nyt supplilovahveroita. Mistä löytää suppilovahveroita ja mitä niistä voi tehdä? Nappaa suppisvinkit!
Kuten MTV Uutiset aiemmin kertoi, muhkea sienisato on ilahduttanut tänä syksynä monia Suomen metsissä. Suomesta löytyy noin 2000 eri sienilajia, joista syötäväksi kelpaa noin 200.
Tee testi: Oletko sienimetsän sulttaani vai ennemminkin haperoaivoinen noviisi? Testaa, kuinka hyvin tunnistat sienet!
Kun loppukesästä sosiaalinen media täyttyi kantarellikuvista, nyt kuvavirrassa vilahtelee tasaiseen tahtiin suppilovahveroita.
Suppilovahvero, kavereiden kesken suppis, on kolmen tähden erinomainen ruokasieni, jonka satoaika on tyypillisesti elokuun lopusta joulukuuhun, pysyvän lumen ja kovien pakkasten tuloon asti.
Lue myös: Mitä sieniä metsästä kannattaa kerätä? Listasimme kahdeksan erinomaista ruokasientä
Mistä löytää suppilovahveroita?
Marttojen mukaan suppilovahvero kasvaa tiheinä ryhminä sammaleisissa kuusivaltaisissa metsissä, usein kallioitten pohjoisrinteillä.
Muista! Ennen sienten maistamista tai syömistä täytyy olla täysin varma lajin tunnistamisesta.
Sammaleeseen piiloutunut pienikokoinen suppilovahvero viihtyy kaltaistensa seurassa. Yhden löydettyään saa kerätä usein useammankin.
Suppilovahvero on myös hyvin paikkauskollinen ja sitä voi löytää kasvamasta samasta paikasta vuodesta toiseen. Jos siis löydät hyvän suppisapajan, paina se mieleesi seuraavaa vuotta ajatellen!
Suppilovahveron selkein näköislaji on kosteikkovahvero. Selvimmät erot suppilovahveroon verrattuna on kasvupaikan lisäksi alapinnan sileys ja oranssinkeltainen jalka. Kosteikkovahverokin on kolmen tähden ruokasieni.
Suppilovahveroiden säilöntä
Suppilovahverot voi säilöä talven varalle kuivaamalla ja pakastamalla.
– Pakasta niitä talvea varten kuumentamalla rasvattomalla pannulla. Kutistuessaan sienet vievät vähemmän tilaa pakastimessa, ja käytössäsi on aina helposti herkullisia sieniä. Muista kirjoittaa pakastepussiin vuosiluku ja mitä sieniä pussi sisältää, Hellapoliisina tunnettu Kati Jaakonen vinkkasi viime vuonna.
Jos kuivaat suppilovahverot, muista, että ne ovat hyvin vahvan makuisia. Marttojen mukaan mahdollisen karvauden poistamiseksi kuivattuja sieniä voi liottaa hetken vedessä ja sen jälkeen kaataa liotusvesi pois.
Mitä tehdä suppilovahveroista?
Suppilovahveroita voi hyödyntää sekä ruoanlaitossa että leivonnassa monipuolisesti. Yksinkertaisimmillaan suppikset maistuvat sipulin kera paistettuna vaikka leivän päälllä.
– Suppilovahverosta syntyy hyvin myös herkulliset muhennokset, paistokset, piirakat ja etikkasäilykkeet. Niitä voi myös karamellisoida ja tarjota esimerkiksi jäätelön ja marjojen kanssa, Martat vinkkaavat.
Suppilovahveroista voit valmistaa myös esimerkiksi kermaisen sienikastikkeen. Se maistuu sellaisenaan perunoiden kaverina tai lihan, kalan ja kanan seurana.
Katso videolta, miten helppo sienikastike valmistetaan ja nappaa ohje: Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella
Lue myös: Saitko sinäkin lapsena traumoja tästä ruoasta? Saimi Hoyer kammoaa: "Pitäisi lailla kieltää"
Lähteet: Martat, Luontoportti