Talven paras purkkisalaatti – Pirjon helppo resepti
Pirjo "Rouva Kasvis" Toikkasen helppoon purkkisalaattiin hyödynnetään talven edullisia raaka-aineita. Salaatti säilyy jääkaapissa jopa pari viikkoa. Lantturaasteen makupariksi sopivat esimerkiksi sitrushedelmät, pähkinät, mango ja monet muut raaka-aineet.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Gluteeniton
Ainekset
- noin 1 kg:n lanttu
- 2 porkkanaa
- 1 vihreä chili
- 1 rkl raastettua inkivääriä
- 2–3 lehtisellerin vartta
- 1 makea sipuli tai pätkä purjoa
- 1 dl hienonnettua persiljaa
- 1 rkl hienonnettua rosmariinia
Marinadi
- 1 dl (ruokokide)sokeria
- 1 dl omena- tai valkoviinietikkaa
- 1 tl sinappijauhetta
- 1/4 tl mustapippuria myllystä
- 1 tl suolaa
Valmistusohje
Talven paras purkkisalaatti valmistuu näin:
Lohko ja kuori lanttu. Kuori porkkanat ja sipuli tai varaa pala purjoa. Paloittele huuhdottu, halkaistu chili, poista samalla kanta ja siemenet. Viipaloi lehtisellerin varret ja sipuli. Raasta lanttupalat ja porkkanat melko hienoksi raasteeksi. Hienonna persilja ja rosmariini. Siirrä ainekset, myös raastettu inkivääri, melko isoon kulhoon ja sekoita kahdella lusikalla nostellen. Voit myös tehdä niin, että sekoitat inkivääriraasteen marinadiin tai halutessasi jätät inkiväärin kokonaan pois.
Yhdistä marinadin ainekset lasitölkkiin ja ravista, kunnes sokeri on sulanut. Valele marinadi salaattiaineksille ja sekoita nostellen. Siirrä salaatti sopivankokoiseen, melko isoon lasitölkkiin ja siirrä jääkaappiin.
Lantturaaste vol. 2 on parhaimmillaan seuraavana päivänä, mutta hyvää jo hetimmiten. Ota käyttöön vähin erin viikon sisällä. Säilyvyys on jääkaapissa vähintään viikko, jopa hieman pidempään. Kun salaatti on tiiviissä lasitölkissä, voit kääntää purkin ylösalaisin aina ennen kuin olet ottamassa uutta annosta. Näin marinadi levittyy tasaisesti.
Vinkit: Täydennä salaattia eri tavoin käyttötilanteessa. Esimerkiksi pähkinät ja kuivatut marjat sopivat. Appelsiinit, varsinkin veriappelsiini, sekä pikkusitrukset ovat loistovalinta. Samoin mango täydentää salaatin hienosti.
Salaatti muuttuu ruokaisaksi, kun lisäät siihen kypsennettyjä linssejä tai kikherneitä. Huuhdo ne ensin ja raikasta maku pusertamalla joukkoon sitruunan mehua.
Salaatin ainesluetteloakin voit muunnella tilanteen mukaan, esimerkiksi rosmariinin ja persiljan voi jättää pois ja lisätä niiden sijaan salaattiin tarjoiluvaiheessa korianteria ja/tai thaibasilikaa.
Siirrä salaattia evääksi sopiva kerta-annos sopivaan purkkiin ja ota töihin mukaan.
Resepti: Pirjo Toikkanen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"