Yhtä perunaruokaa myydään nyt kymmeniä tuhansia kiloja päivässä – ostatko sinäkin?
Vappuviikolla käy kova kuhina sekä Alkossa että ruokakaupoissa. Suomalaisilla on selkeät vappuruokasuosikit vuodesta toiseen.
Vapun juhlinta näkyy Suomessa perinteisesti ainakin kasvavana kuohuviinin kysyntänä. Alko on aiempina vuosina kertonut kuohuviinien myynnin kasvavan vappuviikolla useita satoja prosentteja normaaliin viikkoon verrattuna.
Vappuhulinaa on havaittavissa ruokakaupoissakin. S-ryhmä kertoo tiedotteessaan vapun olevan vuoden neljänneksi vilkkain juhlapyhä joulun, juhannuksen ja pääsiäisen jälkeen. S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Antti Oksa sanoo isoimman myyntipiikin osuvan hieman vuodesta riippuen joko vappuaatolle tai sitä edeltävälle päivälle.
– Koska tänä vuonna vappuaatto osuu sunnuntaille, arvioimme, että kovimpia myyntipäiviä tulevat olemaan tämän viikon perjantai ja lauantai, joskin myös sunnuntai tulee olemaan tavallista sunnuntaita selvästi vilkkaampi, Oksa toteaa tiedotteessa.
Vapun suosikkiherkut: Perunasalaatin myynti kymmenkertaistuu
S-ryhmän myyntidatan perusteella Etelä- ja Länsi-Suomessa leivotaan vappuherkkuja itse vähemmän kuin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Tippaleivät puolestaan eivät erityisemmin maistu pohjoisessa: niitä myydään suhteessa huomattavasti vähemmän Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Keski-Suomessa kuin muissa maakunnissa.
S-ryhmän mukaan vapun suosikkituotteisiin lukeutuu muun muassa perinteinen perunasalaatti. Sitä myydään vapunpäivää edeltävien kahden päivän aikana yli kymmenkertainen määrä kuin vuoden muina päivinä keskimäärin. S-ryhmän mukaan perunasalaattia myydäänkin nyt kymmeniä tuhansia kiloja päivässä. Perunasalaattia menee vappua enemmän kaupaksi ainoastaan uuden vuoden juhlinnan yhteydessä.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla selvitettiinkin muutama vuosi sitten, miksi perunasalaattia syödään meillä sekä vappuna että uutenavuotena.
Perunasalaatin kyljessä suomalaisille maistuvat tietysti nakit. S-ryhmän mukaan niiden myynti lähes nelinkertaistuu vappuviikolla. Hampurilais- ja hotdog-sämpylöiden myynti sen sijaan kolminkertaistuu.
– Valmiita munkkeja puolestaan myydään vapun alla seitsemänkertaisesti kuin vuoden muina päivinä keskimäärin, ja simaa yli 200 000 litraa päivässä vapunpäivää edeltävien kahden päivän aikana, Oksa kertoo.
Lue myös: Tee itse simaa vapuksi – helppo ohje
Katso myös video: Makutestissä nakit ja perunasalaatit – tässä paras kombo: "Suussani on bileet"
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"