Iso juomakategoria jää paitsioon myös ravintoloiden listoilla: "Yksi pakollinen mukana"

Näin kaadat siiderin oikeaoppisesti lasiin 1:29 Näin kaadat siiderin oikeaoppisesti lasiin
KATSO MYÖS: Miten ja millaisesta lasista siideri kannattaa tarjoilla?

Siideri on mainettaan monipuolisempi juoma, joka sopii yhteen monien erilaisten ruokien kanssa.

Suomalaisessa ruoka- ja juomakulttuurissa siideri toimittaa usein vain kesäisen terassijuoman virkaa.

Brinkhall Sparkling Oy:n pääsiiderintekijä Petri Halmetoja toivoisi, että Suomessakin ymmärrettäisiin siiderin – ja nimenomaan aidon siiderin monipuolisuus.

Miten parittaa siideriä ruoan kanssa?

Halmetojan mukaan siideri on monipuolinen juoma, mutta sen käytöstä ruokajuomana ei ole vain kehittynyt vielä kulttuuria – myöskään ravintoloissa.

– Ravintolassa voi hyvin olla kattava viinilista ja olutlistakin on melko kehittynyt ja sitten siellä on yksi pakollinen siideri mukana, Halmetoja kuvailee tilannetta.

Osa ravintoloista on toki ottanut jo koppia myös monipuolisemman siiderivalikoiman suhteen ja siltä osin tilanne on hieman murrosvaiheessa. Halmetojan mukaan ravintolat voisivat ottaa asian suhteen rohkeampiakin askelia.

Siidereitä on monia erilaisia tyylejä ja ne käyvätkin ruokajuomaksi niin pastojen, salaattien, kalan ja jopa pihvin kanssa.

Pihvin kanssa Halmetoja parittaisi tuhdin englantilais- tai ranskalaistyyppisen siiderin ja
herkemmät hapokkaat taas esimerkiksi salaatin kanssa.

Syksyisen sienirisoton kaveriksi taas sopii espanjalaistyylinen siideri.

Pohjoisen maiden erikoisuus, ice cider toimii Halmetojan mukaan loistavasti jälkiruokaherkkujen ja juustojen kanssa. Varsinkin sinihomejuusto yhdessä jääsiiderin kanssa on "varma match".

– Suomalaisissa siidereissä on hyvä happoisuus, joten ne toimivat hyvin raskaankin ruoan kanssa, Halmetoja vinkkaa. 

Kuiva aito siideri on oikeasti kuivaa

Halmetojan mukaan aidot siiderit merkitään hyvin rehellisesti ja puolikuiva siideri on oikeasti puolikuivaa, eikä "puolimakeaa2.

Jos aidot siiderit ovat uusi tuttavuus, niihin tutustuminen kannattaa aloittaa juuri puolikuivasta vaihtoehdosta.

– Rutikuivat saattavat vaatia jo hieman enemmän maistelua, jotta makua osaa arvostaa. 

Katso myös: Mitä tarkoitetaan pommelier-nimikkeellä?

Mitä tarkoitetaan pommelier-nimikkeellä? 1:13
Brinkhall Sparkling Oy:n pääsiiderintekijä Petri Halmetoja on suomen ensimmäinen pommelier.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.