Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Iso juomakategoria jää paitsioon myös ravintoloiden listoilla: "Yksi pakollinen mukana"

1:29img
KATSO MYÖS: Miten ja millaisesta lasista siideri kannattaa tarjoilla?
Julkaistu 16.09.2023 17:27

Emmi Niiniaho

Siideri on mainettaan monipuolisempi juoma, joka sopii yhteen monien erilaisten ruokien kanssa.

Suomalaisessa ruoka- ja juomakulttuurissa siideri toimittaa usein vain kesäisen terassijuoman virkaa.

Brinkhall Sparkling Oy:n pääsiiderintekijä Petri Halmetoja toivoisi, että Suomessakin ymmärrettäisiin siiderin – ja nimenomaan aidon siiderin monipuolisuus.

Lue myös: Massatuotetun ja aidon siiderin todellinen ero – "Kuluttajillakin on oikeus tietää"

Miten parittaa siideriä ruoan kanssa?

Halmetojan mukaan siideri on monipuolinen juoma, mutta sen käytöstä ruokajuomana ei ole vain kehittynyt vielä kulttuuria – myöskään ravintoloissa.

– Ravintolassa voi hyvin olla kattava viinilista ja olutlistakin on melko kehittynyt ja sitten siellä on yksi pakollinen siideri mukana, Halmetoja kuvailee tilannetta.

Osa ravintoloista on toki ottanut jo koppia myös monipuolisemman siiderivalikoiman suhteen ja siltä osin tilanne on hieman murrosvaiheessa. Halmetojan mukaan ravintolat voisivat ottaa asian suhteen rohkeampiakin askelia.

siideri juusto

Halmetoja suosittelee kokeilemaan joku kerta ruokajuomaksi valkoviinin sijaan siideriä.

Siidereitä on monia erilaisia tyylejä ja ne käyvätkin ruokajuomaksi niin pastojen, salaattien, kalan ja jopa pihvin kanssa.

Pihvin kanssa Halmetoja parittaisi tuhdin englantilais- tai ranskalaistyyppisen siiderin ja
herkemmät hapokkaat taas esimerkiksi salaatin kanssa.

Syksyisen sienirisoton kaveriksi taas sopii espanjalaistyylinen siideri.

Pohjoisen maiden erikoisuus, ice cider toimii Halmetojan mukaan loistavasti jälkiruokaherkkujen ja juustojen kanssa. Varsinkin sinihomejuusto yhdessä jääsiiderin kanssa on "varma match".

– Suomalaisissa siidereissä on hyvä happoisuus, joten ne toimivat hyvin raskaankin ruoan kanssa, Halmetoja vinkkaa. 

Lue myös: Ovela minibaarihuijaus on hotellipomolle tuttu juttu – "Olevinaan hyvä vitsi"

Kuiva aito siideri on oikeasti kuivaa

Halmetojan mukaan aidot siiderit merkitään hyvin rehellisesti ja puolikuiva siideri on oikeasti puolikuivaa, eikä "puolimakeaa2.

Jos aidot siiderit ovat uusi tuttavuus, niihin tutustuminen kannattaa aloittaa juuri puolikuivasta vaihtoehdosta.

– Rutikuivat saattavat vaatia jo hieman enemmän maistelua, jotta makua osaa arvostaa. 

Lue myös: Siiderin tarjoilu eroaa merkittävästi oluen tarjoilusta yhdessä asiassa

Lue myös: MTV:n viiniraati maisteli kahdeksan suomalaisjulkkiksen punaviinit – yksi viineistä yllätti täysin

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Katso myös: Mitä tarkoitetaan pommelier-nimikkeellä?

1:13img

Brinkhall Sparkling Oy:n pääsiiderintekijä Petri Halmetoja on suomen ensimmäinen pommelier.

Tuoreimmat aiheesta

Juomat