Chez Jounin sipulikeitto
Juustolla kuorrutettu sipulikeitto maistuu taivaalliselta! Jounin suussa sulava keitto maustetaan valkoviinillä ja konjakilla.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka
Neljälle
- 4 isoa sipulia
- 100 g voita
- suolaa
- pippuria
- 1 laakerinlehti
- 2 tl vehnäjauhoja
- 2 rkl valkoviiniä
- 2 rkl konjakkia
- 1 l kasvislientä (tai lihalientä)
- tuoreita timjamin lehtiä
- 8 ohutta viipaletta maalaisleipää
- 200 g juustoa, esim. gruyère-, comté- tai
- emmentaljuustoa raastettuna
Valmistusohje
Kuori sipulit, leikkaa ne kahtia ja silppua ohuiksi ja tasapaksuiksi. Sulata voi soppakattilassa ja lisää sipulit sekoittaen hyvin niin, että kaikki sipulit peittyvät kunnolla voihin. Lisää suola, pippuria hieman ja laakerinlehti.
Herkistele matalalla lämmöllä 30 minuuttia niin, että sipulit ovat saaneet väriä ja notkistuneet. Hämmentele ja anna olla vielä 5-10 minuuttia.
Tee kevyt suurus: lisää pari teelusikallista vehnäjauhoja ja ota sipuleille kevyesti väriä. Älä anna palaa!
Lisää valkoviini ja konjakki. Keitä alkoholi pois ja lisää kasvisliemi. Sekoita ja kiehauta. Laita kansi päälle ja hauduttele noin 10 minuuttia matalalla lämmöllä. Tarkasta mausteet. Lisää vielä tuoreita timjamin lehtiä sekaan.
Kuumenna grilli tai grillivastus uunissasi. Paahda leipäviipaleet kevyesti molemmin puolin ja jätä grilli päälle.
Jaa keitto uuninkestäviin kulhoihin. Laita jokaisen kulhon päälle pari viipaletta leipää ja ripottele päälle juustoraastetta. Mausta kierroksella pippuria ja aseta kulhot grillin alle 3-4 minuutiksi, niin että juusto sulaa ja muodostaa rapean kuoren, mutta ei pala.
Huom! Kasvisliemi voidaan korvata lihaliemellä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa