Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Chez Jounin sipulikeitto

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Juustolla kuorrutettu sipulikeitto maistuu taivaalliselta! Jounin suussa sulava keitto maustetaan valkoviinillä ja konjakilla.

Neljälle

  • 4 isoa sipulia
  • 100 g voita
  • suolaa
  • pippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 2 tl vehnäjauhoja
  • 2 rkl valkoviiniä
  • 2 rkl konjakkia
  • 1 l kasvislientä (tai lihalientä)
  • tuoreita timjamin lehtiä
  • 8 ohutta viipaletta maalaisleipää
  • 200 g juustoa, esim. gruyère-, comté- tai
  • emmentaljuustoa raastettuna

Valmistusohje

Kuori sipulit, leikkaa ne kahtia ja silppua ohuiksi ja tasapaksuiksi. Sulata voi soppakattilassa ja lisää sipulit sekoittaen hyvin niin, että kaikki sipulit peittyvät kunnolla voihin. Lisää suola, pippuria hieman ja laakerinlehti.

Herkistele matalalla lämmöllä 30 minuuttia niin, että sipulit ovat saaneet väriä ja notkistuneet. Hämmentele ja anna olla vielä 5-10 minuuttia.

Tee kevyt suurus: lisää pari teelusikallista vehnäjauhoja ja ota sipuleille kevyesti väriä. Älä anna palaa!

Lisää valkoviini ja konjakki. Keitä alkoholi pois ja lisää kasvisliemi. Sekoita ja kiehauta. Laita kansi päälle ja hauduttele noin 10 minuuttia matalalla lämmöllä. Tarkasta mausteet. Lisää vielä tuoreita timjamin lehtiä sekaan.

Kuumenna grilli tai grillivastus uunissasi. Paahda leipäviipaleet kevyesti molemmin puolin ja jätä grilli päälle.

Jaa keitto uuninkestäviin kulhoihin. Laita jokaisen kulhon päälle pari viipaletta leipää ja ripottele päälle juustoraastetta. Mausta kierroksella pippuria ja aseta kulhot grillin alle 3-4 minuutiksi, niin että juusto sulaa ja muodostaa rapean kuoren, mutta ei pala.

Huom! Kasvisliemi voidaan korvata lihaliemellä.

Tuoreimmat aiheesta

Sipulikeitto