Ciabatta
Jos on kerran maistanut tätä ihanaa italialaista leipää, on koukussa. Leivän vahva maku muodostuu taikinan pitkän nostatusajan ansiosta. Vastapaistettuna ciabatta on hieman sitkeää sisältä ja herkullisen rapeaa pinnalta.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
8-10 palaa
- 1,3 l erikoisvehnäjauhoa
- ½ l haaleaa vettä
- 1 rkl suolaa
- 1 rkl oliiviöljyä + voiteluun
- 25 g hiivaa
- ½ rkl sokeria
Valmistusohje
1. Kaada haalea vesi yleis- tai monitoimikoneen taikinakulhoon. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita, kunnes se on liuennut. Lisää muut ainekset, mutta säästä 1 dl jauhoa leipomiseen. Vaivaa taikinaa ensin 2 minuuttia hitaasti ja sitten 8 minuuttia voimakkaasti. Taikinan pitää jäädä löysäksi.
2. Voitele reunallinen uunipannu öljyllä ja taputtele taikina siihen. Taputtele öljyä vielä taikinan pinnalle.
3. Peitä taikina tuorekelmulla parhaan nousemistehon saavuttamiseksi. Anna nousta 1 tunti.
4. Kaada taikina varovasti hyvin jauhotetulle leivinpöydälle. Leikkaa taikina 8-10 pitkulaiseksi palaksi. Nosta ne varovasti voidelluille uunipelleille, jätä reilusti tilaa väleihin. Anna leipien nousta vielä 2 tuntia.
5. Paistia 175 asteessa 25 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi