Englantilainen munuaispiiras
Englantilainen keittiö on tunnettu ihanista muhennoksistaan, jotka on piilotettu piirastaikinakannen alle. Tärkeää on, että muhennos saa hautua hitaasti, jotta kaikki maut pääsevät kukoistamaan. Tarjoile piiras rapean salaatin kanssa.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Ainekset
- Neljälle
Piirastaikina
- 3 dl vehnäjauhoa
- 75 g voita
- 4 rkl jäävettä
Täytemuhennos
- 700 g naudanrintaa tai -lapaa
- 175 g naudanmunuaista
- ½ dl vehnäjauhoa
- suolaa ja valkopippuria
- 25 g voita
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 100 g herkkusieniä
- 1 ½ häränlihalientä
- 1 ½ dl tummaa olutta
- 1 laakerinlehti
- ½ tl timjamia
- 1 rkl Worcestershire-kastiketta
- 1 rkl tomaattipyreetä
Voiteluun
- maitoa
Valmistusohje
1. Taikina: Nypi sormin jauho ja voi ryynimäiseksi, lisää jäävesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Pane lepäämään viileään täytteen teon ajaksi.
2. Täytemuhennos: Leikkaa liha 2 sentin kuutioiksi. Puhdista munuainen ja silppua se. Sekoita suola jauhoihin ja kääntele liha- ja munuaispalat seoksessa. Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipuli ja kuullota voissa. Nosta lämpöä ja lisää lihapalat ruskistumaan. Lisää herkkusienet mukaan ruskistumaan. Kaada joukkoon pikkuhiljaa lihalientä ja olutta koko ajan sekoitellen. Lisää muhennokseen laakerinlehti, timjami, Worcestershire-kastike ja tomaattipyree. Peitä kannella ja anna muhennoksen muhia noin 1 ½ tuntia. Sekoittele silloin tällöin. Kaada muhennos sitten voideltuun, reunalliseen uunivuokaan, jonka vetoisuus on n.1,5 litraa.
3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina 5 senttiä leveämmäksi kuin uunivuoka. Leikkaa taikinasta suikale, joka on yhtä leveä ja pitkä kuin vuoan reuna. Kostuta vuoan reuna ennen kuin peität sen taikinasuikaleella. Penslaa sitten taikinareunus ennen kuin nostat taikinakannen päälle. Paina taikinakansi kiinni ja siisti reuna. Muotoile taikinanrippeistä lehdenmuotoisia koristeita. Penslaa taikinakansi maidolla, ja tee siihen muutamia pieniä höyryreikiä. Paista piirasta noin 40 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku