Irlantilaiset broileripiiraset
Pikkupiirakoiden alkuperäisresepti on Irlannista. Siellä annospiiraat täytetään kaninlihalla, mutta broileria voi käyttää yhtä hyvin. Piiraset voit tarjoilla yhtä hyvin kuumina kuin kylminä. Ne säilyvät varsin hyvin jääkaapissa ja ovat mm. erinomaista retkiruokaa.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Ainekset
- 8 pientä piirakkaa
Piirastaikina
- 4 dl grahamjauhoa (n. 225 g)
- 1 tl suolaa
- 180 g voita
- 4 rkl kylmää vettä
Täyte
- 30 g voita
- 2 3/4 dl maitoa
- 1 grillatun broilerin lihat
- (tai keitetty kani)
- 120 g keittokinkkua
- 4 rkl murennettua eilistä leipää
- ½ tl sitruunankuorta
- 1 rkl persiljasilppua
- suolaa ja valkopippuria
Lisäksi
- 8 pientä piirasvuokaa
Valmistusohje
1. Piirastaikina: Sekoita jauho ja suola kulhossa. Lisää voi ja nypi sormenpäillä voi ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Pane taikinapallo jääkaappiin 30-40 minuutiksi.
2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori. Silppua persilja. Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa. Sekoita joukkoon vehnäjauho ja lisää maito vähitellen vatkaten, kunnes seos paksuuntuu. Hauduta vielä 3-5 minuuttia sekoitellen. Leikkaa liha sentin kuutioiksi ja kuutioi myös kinkku. Sekoita kastikkeeseen, liha, kinkku, leivänmurut, sitruunankuori, persilja, suola ja pippuri. Ota kattila liedeltä.
3. Jaa taikina kahteen osaan. Jaa toinen osa edelleen 8 palaksi ja painele ne piirasvuokiin, taikinan pitää ylettyä reunoihin asti. Kauli toinen taikinapala jauhotetulla leivinpöydällä noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa 8 pyörylää, läpimitaltaan hieman suurempia kuin vuoat. Jaa täyte taikinalla vuorattuihin vuokiin. Nosta taikinapyörylät vuokien päälle ja paina reunat kiinni sormenpäillä tai haarukalla. Pistele kansitaikina, jotta höyry pääsee ulos paistamisen aikana.
4. Paista piiraita uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä hieman ennen kuin kumoat piiraat vuoista.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa