Hallingin kaalikääryleet
Turkkilainen valtuuskunta asettui Tukholmaan 30-vuotisen sodan jälkeen 1650-luvulla ja opetti ruotsalaisille, miten tehdään dolmas sitruunakastikkeen kera. Koska viininlehtiä ei ollut käytettävissä, jouduttiin tyytymään kaalinlehtiin. Länsinaapurista kaalikääryleet omaksuttiin nopeasti Suomeen.
Neljälle
- 2 kaalinkerää à 1 ½ kg
- 300 g nautajauhelihaa
- 300 g sikajauhelihaa
- 1 dl riisiä
- 2 dl vettä
- 1 lihaliemikuutio
- ½ tl valkopippuria
- 1 sipuli
- 1 muna + munankeltuainen
- 2 dl maitoa
- 1 ½ tl suolaa
- 50 g voita
- 2 rkl tummaa siirappia
- kaalinkeitinlientä
- 6 dl paistolientä + keitinlientä
- 3 dl kuohukermaa
- 3 rkl vehnäjauhoa
Valmistusohje
1. Koverra pois kovat kantaosat kaaleista ja keitä kumpikin kaalinkerä vähäsuolaisessa vedessä. Irrota kaalinlehdet sitä mukaa kuin ne pehmenevät ja ne pystyy irrottamaan. Säästä keitinliemi. Hienonna sipuli ja kuullota se voissa. Keitä riisi liemikuutiolla höystetyssä vedessä kannella peitettynä n. 20 minuuttia. Sekoita keskenään jauhelihat, lisää joukkoon keitetty riisi, valkopippuri, sipulisilppu, muna ja keltuainen, maito sekä suola. Mureketaikinan pitää olla löysää. Nosta 2-3 lusikallista mureketta (n. ½ dl) jokaiselle kaalinlehdelle. Kääri täytetty lehti paketiksi ja pakkaa kääröt tiiviisti saumakohta alaspäin voideltuun uunivuokaan.
2. Sulata voi ja sekoita siihen siirappi. Penslaa kääryleet voi-siirappiseoksella ja pane paistumaan 175-asteiseen uuniin. Käännä kääryleet, kun 40 minuuttia on kulunut. Paista vielä 20 minuuttia. Valele kääryleitä kaalinkeitinvedellä, jos ne vaikuttavat kuivilta. Laita alumiinifolio vuoan päälle ja paista vielä 20 minuuttia (kokonaispaistoaika on siis 80 minuuttia).
3. Ota vuoka uunista ja kaada varovasti paistoliemi kulhoon. Pidä kääryleet lämpiminä folion alla. Paistoliemen käytät kastikkeeseen. Sekoita kattilassa paistoliemeen keitinlientä, niin että nestettä on yhteensä 6 dl, nosta liedelle ja kuumenna. Lisää liemeen lihaliemikuutio ja kerma. Sekoita vehnäjauho kylmään vesitilkkaan ja suurusta sillä kastike vatkaten. Keitä viitisen minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka