Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Savoijinkaalikääryleet

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Kaalikääryleet on perinteinen kotiruoka, josta useimmat pitävät. Tällä kertaa muunnamme klassista reseptiä niin, että keräkaalin tilalla käytämmekin ryppyistä, kirkkaanvihreää savoijinkaalia. Kaalilajista huolimatta pitkä kypsytysaika takaa sen, että ainekset avioituvat kunnolla toistensa kanssa.

Kuudelle

  • 1 savoijinkaalikerä
  • jääkuutioita
  • 50 g voita
  • 2 rkl siirappia

Täyte

  • 1 sipuli
  • ½ dl pyöreäjyväistä riisiä
  • 2 dl lihalientä
  • 150 g sianjauhelihaa
  • 150 g naudanjauhelihaa
  • 1 muna + 1 munankeltuainen
  • 2 dl maitoa
  • suolaa ja valkopippuria
  • 5 dl häränlihalientä

Tarjoiluun

  • keitettyjä perunoita
  • puolukkasurvosta

Valmistusohje

1. Keitä 2 litraa vettä isossa kattilassa. Täytä iso kulho kylmällä vedellä ja laita siihen jääkuutioita. Leikkaa savoijinkaalista kanta ja irrota lehdet. Kasta ne yksi kerrallaan kiehuvaan veteen ja laita ne sen jälkeen jääveteen. (Näin säilyy lehtien vihreä väri.) Taputtele lehdet kuiviksi pyyhkeellä.

2. Hienonna sipuli ja kuullota se voissa ruskistamatta. Keitä riisit lihaliemessä kannella peitettynä 20 minuuttia. Sekoita keskenään sian- ja naudanjauhelihat (tai käytä sikanautajauhelihaa), keitetty riisi, sipulisilppu, muna ja keltuainen, maito, pippuri ja suola löysähköksi täytteeksi.

3. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Nosta 2-3 ruokalusikallista (n. ½ dl) täytettä jokaiselle kaalinlehdelle. Kääri lehti paketiksi ja pakkaa kääryleet vieri viereen saumapuoli alaspäin voidellulle uunipannulle. Sulata voi ja sekoita siirapin kanssa. Voitele kääryleet seoksella ja paista uunissa 40 minuuttia. Käännä kääryleet, kaada päälle lihaliemi ja paista vielä 40 minuuttia. Siirrä kääryleet tarjoiluastiaan ja ota paistoliemi talteen, voit keittää sitä hieman kokoon kastikkeeksi.

Tuoreimmat aiheesta

Kaalikääryleet