Hernekeitto savukyljellä
Keskiajan talonpoikaisyhteiskunnassa piti santsata ennen perjantain paastoa. Siksi torstaisin syötiin tuhdeinta mitä saatavilla oli, nimittäin herneitä ja sianlihaa! Jos haluat kasvishernekeiton, korvaa vesi kasvisliemellä ja jätä liha pois. Jos taas käytät keltaisia herneitä, saat keltaista hernekeittoa.
- Ruokavalio: Gluteeniton
4 annosta
- 4 dl kuivattuja keltaisia tai vihreitä herneitä
- 2 litraa vettä
- 1 kg savukylkeä
- 1 iso sipuli
- 3 neilikkaa
- meiramia tai timjamia
- suolaa ja pippuria
- sinappia
Valmistusohje
1. Liota herneitä vedessä yön yli. Kaada herneet ja vesi kattilaan ja anna kiehua voimakkaasti muutaman minuutin. Lisää liha kokonaisena, samoin sipuli, johon olet pistänyt neilikat.
2. Alenna lämpöä ja anna herneiden hautua kannen alla 1-1½ tuntia, kunnes ne ovat pehmenneet ja liha on mureaa. Lisää meiramia tai timjamia tai molempia, kun keittoaikaa on jäljellä puoli tuntia.
3. Nosta sipuli ja liha keitosta. Vatkaa muutaman kerran pallovispilällä, jotta kuoret kerääntyvät vispilään ja ne voidaan nostaa pois keitosta. Lisää tarvittaessa vielä meiramia tai timjamia sekä suolaa ja pippuria. Tarjoile hernekeitto paloitellun lihan ja sinapin kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku