Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Hirvipataa voissa paistettujen sienten kera

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Hirven patapaloja löytää syksyisin jokaisesta hyvin varustetusta ruokakaupasta. Valmista silloin mehevä lihapata, jonka tarjoilet sienten kera.

Neljälle

  • 1,2 kg hirven patalihoja
  • 25 g voita
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria
  • 3 keltasipulia
  • 3 porkkanaa
  • 1-2 rkl vehnäjauhoja
  • ½ dl vettä
  • 1 rkl viinietikkaa
  • 1 laakerinlehti
  • 5 murskattua katajanmarjaa
  • 1 oksa tuoretta timjamia
  • 1-2 rkl mustaherukkahyytelöä
  • 1 lihaliemikuutio
  • 2 dl kuohukermaa

Paistetut sienet

  • 200 g syksyn keltavahveroita tai torvisieniä
  • 2 rkl voita
  • 1 salottisipuli

Tarjoiluun

  • keitettyjä perunoita

Valmistusohje

1. Kuori ja kuutioi sipulit ja porkkanat karkeasti. Paloittele liha isoiksi kuutioiksi. Ruskista voi suuressa paistinpannussa ja paista lihat niin että ne saavat hyvän paistopinnan. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sipulit ja porkkanat pannuun ja anna niidenkin ruskistua. Puuteroi päälle vehnäjauhoja, sekoittele ja paista vielä muutama minuutti.

2. Lisää pannuun vettä ja viinietikkaa. Kaada sitten lihat, kasvikset ja liemi kattilaan tai pataan. Lisää laakerinlehti, katajanmarjat, timjami, mustaherukkahyytelö ja murustettu liemikuutio. Lisää vettä niin että lihat melkein peittyvät. Anna kiehua miedolla lämmöllä 1 ½ tuntia.

3. Kuori ja hienonna salottisipuli. Anna sienten ”hikoilla” keskilämpöisellä pannulla kunnes neste on kiehunut pois. Lisää lämpöä ja lisää voi pannulle. Paista sieniä hetki, lisää sipulihake. Paista kaikki kauniinväriseksi. Lisää lihapataan kermaa ja keitä pataa ilman kantta kunnes koostumus on sopivan paksu. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja viinietikkaa. Tarjoile padan kanssa paistettuja sieniä sekä keitettyjä perunoita.

Tuoreimmat aiheesta

Riistapata