Illallinen äidille: Tommi Evilän pääruoka: Loch Näsin hirviö
Tommi Evilä valmistaa Illallinen äidille -ohjelmassa huippukokki Kape Aihisen avustuksella äidilleen kolmen ruokalajin menun.
Ainekset
- Paistettu ahven, kurpitsarisotolla ja hollandaisekastikkeella sekä paahdetut juurekset
- Kurpitsa risotto
- puolikas pieni kurpitsa
- oliiviöljy
- valkoviini
- kasvisliemi
- parmesaanijuusto
- Paistettu ahven
- valmiiksi fileoituja ahvenfileitä
- Paahdetut kasvikset
- 1 kukkakaali
- 1 parsakaali
- 2 kpl sydänsalaattia
- tuoretta timjamia
- kokonainen valkosipuli
- sormisuolaa
- rypsiöljy
- Reduktioliemi
- Valmista reduktio liemi ja jäähdytä se, tai valmista se edellisenä päivänä.
- Reduktio liemi
- 3dl valkoviiniä
- 3dl valkoviinietikkaa
- 1 iso salottisipuli
- 6 valkosipulin kynttä
- tuoretta persiljaa ja timjamia
- Hollandaisekastike
- 5 keltuiastia
- 0,75dl reductiolientä
- 250g normaalisuolaista voita
- dijon sinappi
- ½ sitruuna
- sormisuola
- mustapippuri
Valmistusohje
Kurpitsarisotto
Kuullota pieniksi kuutioitu kurpista pannulla oliiviöljyssä. Lisää joukkoon risottoriisi ja kuullota riisiä. Lisää joukkoon liraus valkoviiniä ja annan viinin imeytyä riisiin. Lisää riisin joukkoon kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Kypsennä risottoa pienellä lämmöllä koko ajan hitaasti sekoittaen. Mausta risotto suolalla ja pippurilla.
Paistettu ahven
Poista ahvenfileistä ruodot. Mausta kuivat fileet suolalla ja pippurilla molemmin puolin. Paista fileet voissa pannulla keskilämmöllä. Revi salvian lehtiä fileiden päälle paiston yhteydessä.
Paahdetut kasvikset
Lohko kasvikset isoiksi lohkoiksi pellille. Asettele nippu tuoretta timjamia kasvisten päälle. Murra kokonainen valkosipuli kasvisten päälle. Mausta reilulla sormisuolalla ja mustapippurilla. Ripottele päälle reilusti rypsiöljyä. Paahda uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia.
Reduktioliemi
Keitä kattilassa liemi niin, että määrä puolittuu. Siivilöi ja annan jäähtyä ennen kastikkeen valmistusta.
Hollandaisekastike
Sulata voi kattilassa pienellä lämmöllä. Anna voisulan seistä hetki ja valuta kirkas sula toiseen astiaan varovasti siten, että maitosakka jää kattilan pohjalle.
Erottele keltuaiset. Laita reduktio liemi kattilaan ja laita liesi miedolle lämmölle. Vatkaa munan keltuaiset hiljalleen reduktion liemen joukkoon. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää voisula joukkoon ohuena vanana koko ajan vatkaten. Tarkista tässä kohtaa maku ja mausta suolalla, pippurilla, sinapilla sekä puolikkaan sitruunan mehulla.
Kasaa annos lautaselle kauniiksi kokonauudeksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku