Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Jouluinen maksapasteija

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Tämän voimakkaan makuisen pasteijan koostumus on hieman tavallista karkeampi. Pasteijan voi myös pakastaa. Pakastimessa se säilyy pari viikkoa.

1 pasteija

  • 500 g sianmaksaa
  • maitoa liotukseen
  • 200 g silavaa
  • 100 g porsaanlapaa
  • 1 rkl voita
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 anjovista fileenä
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 3 dl kuohukermaa
  • 4 munaa
  • 1 rkl siirappia
  • 4 cl konjakkia
  • 1 rkl suolaa
  • 1/4 tl nelimaustetta (èpiche riche)
  • valkopippuria
  • pitkänomainen vuoka (2 litraa)
  • 200 g silavaa ohuina siivuina
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 oksa tuoretta tai ½ tl kuivattua meiramia

Valmistusohje

1. Liota maksa maidossa yön yli. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne voissa. Kuivaa maksa hyvin. Paloittele maksa, silava ja porsaanlapa. Jauha maksa, silava ja porsaanlapa seokseksi lihamyllyssä tai tehosekoittimessa. Jos haluat pasteijasta sileää, jauha ainekset hienoimmalla terällä 2-3 kertaa.

2. Sekoita vehnäjauhot, munat, kerma ja siirappi ja lisää jauhettuun maksaan vähän kerrallaan. Lisää suola, mausteet, vastajauhettu valkopippuri ja konjakki. Paista pannulla koepala. Voitele vuoka. Pane laakerinlehdet ja meiraminoksa alimmaisiksi ja vuoraa vuoka silavasiivuilla. Kaada pasteijaseos vuokaan, älä kuitenkaan reunaan asti.

3. Kaada uunipannulla kuumaa vettä ja pane vuoka pannulla. Kypsennä uunissa noin 1,5 tuntia. Huom! Kun pasteijan pinta saa väriä, peitä se alumiinifoliolla.

Tuoreimmat aiheesta

Maksapasteija