Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Joulun ja uuden vuoden juomat

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Tässä vinkkejä jouluisten juomien tekoon. Makuja-kokki Sami Garam opastaa myös boolin valmistuksessa, joka sopii vaikka uuden vuoden bileisiin. Juomien kanssa tarjotaan voitaikinarullia.

Glögilimu

  • 1 dl glögitiivistettä
  • 0,5 dl sokeria
  • 2 pulloa hiilihapotettua vettä

Omenainen joululimu

  • 1 korkillinen omenalimutiivistettä
  • 1 pullo hiilihapotettua vettä
  • 1 pieni omena
  • 1 kanelitanko
  • 2 neilikkaa

Raikas jouluvesi

  • 1 pullo hiilihapotettua vettä
  • 1 pitkä paprikasuikale
  • 1 kurkkusuikale

Uuden vuoden booli

  • 3 pulloa hapotettua vettä
  • 1 korkillinen marjaisaa limutiivistettä
  • 5 tippaa sitruunavesimaustetta
  • 1 korkillinen tonic-tiivistettä
  • 1 lime
  • 2 mandariinia
  • 1 pss jäisiä puolukoita

Voitaikinarullat

  • 2 pkt voitaikinalevyjä
  • 200 g kylmäsavulohta
  • 200 g sinihomejuustoa
  • 200 g palvikinkkua viipaleina

Valmistusohje

Liuota sokeri glögimehuun ja keitä tiiviiksi, voimakkaan makuiseksi siirapiksi. Voit vahvistaa makuja kanelilla, aniksella, vaniljalla tai muilla joulumausteilla. Hiilihapota vesi ja mausta se glögin makuiseksi limuksi.

Mausta hiilihapotettu vesi ensin kanelilla, parilla neilikalla ja muutamalla pienellä omenanpalasella. Lisää lopuksi limutiiviste ja anna maustua jääkaapissa tovi ennen juomista.

Mausta hiilihapotettu vesi punaisella paprikasuikaleella ja vihreällä kurkkusuikaleella. Tarjoa hetken kuluttua sellaisenaan. Samoja suikaleita voi käyttää maustamaan useammankin pullollisen vettä.

Mausta kukin vesi eri makuiseksi ja pilko pestyt lime ja mandariini boolimaljaan. Kaada kylmät limut päälle. Käytä jäisiä puolukoita jääpalojen tapaan. Nauti hyvässä seurassa heti.

Sulata voitaikinalevyt. Leikkaa täytteet pieneksi hakkeeksi ja levitä niitä voitaikinalevyjen päälle. Rullaa kiinni ja leikkaa pieniksi kiekoiksi. Paista 200-asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia. Tarjoa kuumana tai jäähtyneenä.

Tuoreimmat aiheesta

Joulujuomat