Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kala-äyriäispatee

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Patee kannattaa tarjota juuri valmistettuna. Lisänä maistuu esimerkiksi katkarapu-, hummeri-, tai sahramikastike. Pateen voi toki tarjota myös kylmänä esimerkiksi yrttitarhan kastikkeen kera. Patee säilyy jääkaapissa viikon.

1 patee

  • 500 g haukifileetä
  • 300 g puhdistettuja katkarapuja
  • 300 g ravunpyrstöjä raakana ilman kuorta
  • 300 g kampasimpukoita mädin kera tai ilman
  • 2 munaa
  • 1 rkl suolaa
  • 1/4 tl cayennepippuria
  • vastajauhettua valkopippuria
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 5 dl kuohukermaa
  • 1 rkl voita

Valmistusohje

1. Jauha haukifilee tehosekoittimella hienoksi muhennokseksi. Kumoa muhennos suureen kulhoon, lisää joukkoon munat, ripaus suolaa, cayennenpippuri ja valkopippuri. Sekoita ja pane kulho jääkaappiin noin 20 minuutiksi. Kuumenna paistinpannulla ruokalusikallinen ruokaöljyä ja paista meriravunpyrstöjä noin ½ minuuttia koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä. Toista sama kampasimpukoille. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Mausta muhennos suolalla (suola kannattaa lisätä tässä vaiheessa, sillä se kiinteyttää muuten varsin löysää muhennosta). Sekoita jäähtyneeseen muhennokseen kuohukerma noin 3/4 dl kerrallaan ja sekoita voimakkaasti puukauhalla. Lisää joukkoon jäähtyneet ravunpyrstöt, kampasimpukat ja katkaravut.

3. Voitele 2 litran vuoka huolellisesti voilla. Täytä vuoka muhennoksella ja tasoita pinta veitsellä. Kypsennä pateeta uunissa vesihauteessa puolitoista tuntia. Kun vuoka on ollut uunissa muutaman minuutin, peitä se foliolla. Jos peität vuoan ennen kuin laitat sen uuniin, folio liimautuu kiinni muhennokseen. Jäähdytä patee ja viipaloi se ennen tarjoamista.

Tuoreimmat aiheesta

Patee