Kalamureke ja sienikastike

Kalamurekkeen tekoon tarvitset yleiskoneen tai tehosekoittimen, mutta vanhanajan lihamyllykin käy. Tästä ohjeesta tulee isonpuoleinen annos, joten konetta kannattaa käyttää kahdessa erässä. Alkuperäisreseptissä on käytetty haukea, mutta muukin vaalealihainen kala käy hyvin. Mustattorvisienet ovat mainioita makunsa ja näkönsä vuoksi, mutta myös muut maukkaat sienet käyvät.

Ainekset

  • 4 hengelle

Kalamureke

  • 400 g haukifileetä
  • 2 munaa
  • 50 g voisulaa
  • 2 dl maitoa
  • 2 rkl perunajauhoa
  • 2 tl suolaa
  • ripaus kajennepippuria
  • 3 dl kuohukermaa

Sienikastike

  • 200 g tuoreita sieniä
  • voita paistamiseen
  • 1 salottisipuli
  • 2 rkl vehnäjauhoa
  • 1 dl sieni- tai kalalientä
  • 3 dl kuohukermaa
  • suolaa
  • pippuria

Valmistusohje

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Leikkaa kala palasiksi ja aja mikserissä hienoksi.

2. Siirrä jauhettu kala kulhoon, lisää munat ja sekoita voimakkaasti. Lisää loput ainekset ja vaivaa mureketaikina sileäksi. Pakkaa mureke voideltuun pitkulaiseen (leipä- tai paté-)vuokaan, aseta se reunalliselle uunipellille, jolla on vettä. Paista vesihauteessa noin tunti. Viipaloi hieman jäähtyneenä tarjoiluun.

3. Sienikastike: Silppua sienet ja anna niiden "hikoilla" voissa pannulla sipulihakkeen kera, kunnes kosteus on haihtunut. Ripottele päälle jauhot ja kaada päälle liemi ja kerma koko ajan sekoittaen. Maista ja mausta.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.