Gratinoitua lohta ja äyriäisiä
Tämän moneen tilanteeseen sopivan ruoan voit valmistella etukäteen ja gratinoida 20 minuuttia ennen tarjoilua. Äyriäisiä, lohta, kastiketta ja perunoita sisältävä ruoka onkin varsinainen all in one -herkku! Lisänä maistuvat keitetyt sokeriherneet ja vihreät pavut.
4 annosta
- 300 g katkarapuja kuorineen
- 150 g lohifileetä
- 1 rkl sitruunamehua
- 150 g simpukoita vedessä
- 150 g rapupuikkoja
Kastike
- 2 rkl voita
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 3 dl kalalientä
- ½ dl kuivaa sherryä tai valkoviiniä
- 1 dl ranskankermaa
- ½ tl suolaa
- ripaus cayennenpippuria
- 1 munankeltuainen
Perunalisuke
- 1 kg perunoita
- 2 munakeltuaista
- 2 rkl öljyä
- suolaa ja pippuria
Gratiini
- 1 dl gratinointiin sopivaa juustoa
Valmistusohje
1. Leikkaa lohifilee pieniksi kuutioiksi ja marinoi sitruunamehussa noin 30 minuuttia. Valuta huolellisesti. Kuori katkaravut, säästä kuoret.
2. Kastike: Keitä katkaravunkuoria kalaliemessä ja siivilöi liemi. Sulata kattilassa voi, nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon jauhot. Nosta kattila takaisin levylle, lisää tomaattipyree ja lämmin kalaliemi. Kiehauta ja jätä hautumaan 10 minuutiksi. Lisää sherry ja ranskankerma. Kuumenna kastike ja mausta suolalla ja cayennenpippurilla. Nosta kattila levyltä ja sekoita kastikkeeseen munankeltuainen.
3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Keitä perunat kypsiksi ja anna höyryn haihtua. Survo perunat, lisää munankeltuaiset, öljy ja mausteet. Sekoita hyvin. Pursota uuninkestävän vuoan reunoille kehys, lisää kehyksen sisälle katkaravut ja lohipalat ja viimeistele kastikkeella. Ripottele pinnalle juusto ja gratinoi uunissa 20 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka