Kari Aihisen rapeaa kukkakaalia, kukkakaalipyreetä ja satay-kastiketta
Julkaistu
"Tämä on suosikkivegeannokseni" , toteaa keittiömestari Kari Aihinen keittokirjassaan Kapen parhaat (Tammi 2019). Täyteläinen satay-kastike tuo mahtavaa runsautta kepeään kukkakaaliin. Aihisen mukaan satay-kastikkeen teossa voi hieman oikaista ja pilkkoa ainekset sekaisin ilman tehosekoitinta. Aihinen valmisti paahdettua kukkakaalia myös Kaappaus keittiössä -ohjelmassa.
Ainekset
- 1-2 kukkakaalia (puolikas kukkakaali per henkilö)
- 100 g voita
Kukkakaalipyree
- 1 kukkakaali
- 1 l maitoa
- ½ l kermaa
- 100 g voita
- suolaa maun mukaan
Satay-kastike
- 65 g valkosipulinkynsiä
- 65 g sitruunaruohoa
- rypsiöljyä
- 6 dl kookoskermaa
- 8 rkl ruokosokeria
- 600 g maapähkinöitä
- soijaa
- 2 rkl ketjap manis -soijakastiketta
- vastapuristettua limen mehua
- suolaa
- tuoretta korianteria
Valmistusohje
Rapeaa kukkakaalia, kukkakaalipyreetä ja satay-kastiketta:
Annoksia: 2-4
HUOM! Tällä ohjeella satay-kastiketta tulee melko runsaasti. Voit halutessasi puolittaa kastikkeen ainesten määrän.
- Lämmitä uuni 160 asteeseen. Huuhtele kukkakaali ja leikkaa se puoliksi tai neljään osaan kukkakaalin koosta riippuen.
- Paista kukkakaaliin kaunis pinta vaahtoavassa voissa pannulla. Siirrä kukkakaali pannulta uuniin ja kypsennä sitä vuoassa tai pellillä leivinpaperin päällä 160 asteessa noin 10-15 minuuttia tai kunnes se on kypsää.
- Valmista pyree. Paloittele pyreeseen tarkoitettu kukkakaali (huom. ei sama kuin uunissa ensin paahdettu!), lämmitä maito ja kerma kattilassa ja lisää kukkakaali kattilaan. Keitä se nopeasti miltei kypsäksi. Medium-kypsä kukkakaali maistuu raikkaammalta kuin liian keitetty. Ota talteen pieni määrä keitinlientä.
- Aja kukkakaali tehosekoittimessa voin kanssa tasaiseksi pyreeksi. Tarkista maku ja rakene. Mausta suolalla ja tarvittaessa lisää keitinlientä.
- Valmista satay-kastike. Kuori valkosipuli ja sitruunaruohon uloin kerros. Aja valkosipuli ja sitruunaruoho pyreeksi tehosekoittimessa.
- Kuullota pyreetä öljyssä kattilassa hetken. Lisää joukkoon kookoskerma ja sokeri. Hauduta pari minuuttia.
- Paahda maapähkinöitä hetki kuumalla ja kuivalla pannulla. Lisää pähkinät kattilaan. Lisää joukkoon soija, ketjap manis ja limetin mehu. Sekoita (tehosekoittimessa), tarkista maku ja lisää suolaa.
- Silppua korianterinlehdet pieneksi ja koristele kukkakaaliannokset niillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piparijäätelö
-
Mokkapalamutakakku
-
Kurpitsapiirakka
-
Anun lohipiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti