Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kari Aihisen rapeaa kukkakaalia, kukkakaalipyreetä ja satay-kastiketta

Kaappaus keittiössä jakso 4 Kukkakaali satay
Julkaistu 25.09.2019 10:16

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

"Tämä on suosikkivegeannokseni" , toteaa keittiömestari Kari Aihinen keittokirjassaan Kapen parhaat (Tammi 2019). Täyteläinen satay-kastike tuo mahtavaa runsautta kepeään kukkakaaliin. Aihisen mukaan satay-kastikkeen teossa voi hieman oikaista ja pilkkoa ainekset sekaisin ilman tehosekoitinta. Aihinen valmisti paahdettua kukkakaalia myös Kaappaus keittiössä -ohjelmassa.

Ainekset

  • 1-2 kukkakaalia (puolikas kukkakaali per henkilö)
  • 100 g voita

Kukkakaalipyree

  • 1 kukkakaali
  • 1 l maitoa
  • ½ l kermaa
  • 100 g voita
  • suolaa maun mukaan

Satay-kastike

  • 65 g valkosipulinkynsiä
  • 65 g sitruunaruohoa
  • rypsiöljyä
  • 6 dl kookoskermaa
  • 8 rkl ruokosokeria
  • 600 g maapähkinöitä
  • soijaa
  • 2 rkl ketjap manis -soijakastiketta
  • vastapuristettua limen mehua
  • suolaa
  • tuoretta korianteria

Valmistusohje

Rapeaa kukkakaalia, kukkakaalipyreetä ja satay-kastiketta:

Annoksia: 2-4 

​​​​​​​HUOM! Tällä ohjeella satay-kastiketta tulee melko runsaasti. Voit halutessasi puolittaa kastikkeen ainesten määrän. 

  1. Lämmitä uuni 160 asteeseen. Huuhtele kukkakaali ja leikkaa se puoliksi tai neljään osaan kukkakaalin koosta riippuen.
  2. Paista kukkakaaliin kaunis pinta vaahtoavassa voissa pannulla. Siirrä kukkakaali pannulta uuniin ja kypsennä sitä vuoassa tai pellillä leivinpaperin päällä 160 asteessa noin 10-15 minuuttia tai kunnes se on kypsää.
  3. Valmista pyree. Paloittele pyreeseen tarkoitettu kukkakaali (huom. ei sama kuin uunissa ensin paahdettu!), lämmitä maito ja kerma kattilassa ja lisää kukkakaali kattilaan. Keitä se nopeasti miltei kypsäksi. Medium-kypsä kukkakaali maistuu raikkaammalta kuin liian keitetty. Ota talteen pieni määrä keitinlientä.
  4. Aja kukkakaali tehosekoittimessa voin kanssa tasaiseksi pyreeksi. Tarkista maku ja rakene. Mausta suolalla ja tarvittaessa lisää keitinlientä. 
  5. Valmista satay-kastike. Kuori valkosipuli ja sitruunaruohon uloin kerros. Aja valkosipuli ja sitruunaruoho pyreeksi tehosekoittimessa. 
  6. Kuullota pyreetä öljyssä kattilassa hetken. Lisää joukkoon kookoskerma ja sokeri. Hauduta pari minuuttia.
  7. Paahda maapähkinöitä hetki kuumalla ja kuivalla pannulla. Lisää pähkinät kattilaan. Lisää joukkoon soija, ketjap manis ja limetin mehu. Sekoita (tehosekoittimessa), tarkista maku ja lisää suolaa.
  8. Silppua korianterinlehdet pieneksi ja koristele kukkakaaliannokset niillä. 

Tuoreimmat aiheesta

Kari Aihinen